*Nettavisen* Økonomi.

Rekorddeilig å være norsk i Danmark

Foto: Vladimir Rys (Getty Images)

Man må ti år tilbake for å få like mye valuta for pengene.

09.08.12 21:32

I lang tid har det blitt stadig billigere for nordmenn å reise til Danmark. Det skyldes at norske kroner har styrket seg markant mot euroen, som danske kroner er bundet opp mot.

Så langt i år har norske kroner styrket seg med nesten fem prosent mot danske kroner, og i løpet av de tre siste årene er endringen på hele 15 prosent.

Den markante endringen har gjort at en norsk krone nå er omtrent like mye verdt som danske kroner, en situasjon man sist så i 2003.

- Den norske kronen er veldig sterk mot euro. Det er ikke så langt unna rekordsterke nivåer, sier valutaanalytiker i DnB Markets Magne Østnor til Nettavisen NA24.

Fortsetter trenden kan norske kroner ende opp med å bli mer verdt enn danskenes.

- Det er ikke umulig at vil vil se rekordsterke nivåer, men det er ikke det vi tror mest på, sier Østnor.

Stabil euro
Nå er det altså nesten ti år siden det var like lukrativt for nordmenn å svi av pengene i Danmark.

- Vi tror at euroen skal holde seg stabil mot norske kroner på sikt, men at den skal styrke seg en god del mot for eksempel dollar. Vi tror det finnes løsninger på statsgjelskrisen, forteller Østnor.

Han synes det er vanskelig å si noe om fremtiden til den norske kronen, men den er veldig sterk mot euro og danske kroner.

Shopper mer
Konserndirektør, kommunikasjon- og samfunnskontakt hos Color Line, Helge Otto Mathisen, forteller til Nettavisen NA24 at Norge oppfattes som et dyrt land på et internasjonalt nivå.

Selv om motivet for å reise fra Norge til Danmark øker har ikke Color Line merket noe større pågang etter at valutaen har økt. Derimot betyr det mye for folk at de får mer for pengene i Danmark.

- Ja, det gjør det. Det ser vi fordi handelen øker. Det tror vi kan ha sammenheng med valuta, sier Mathisen.

Østnor tror ikke det har noe å si for folk hvor mye de får for pengene i Danmark.

- Det utgjør ofte en liten del av budsjettet, der reise er den største utgiften. Det man tjener på valutakurs er minimalt, sier han.

Bortsett fra forlystelser handler nordmenn en del kjøtt, hagemøbler, klær og lignende når de er i Danmark, sier Color Line-toppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag