Gå til sidens hovedinnhold

Rekordhandel på børsen

Aldri før har det blitt gjennomført så mange handler på Oslo Børs i løpet en dag, Orkla og Statoil er dagens vinnere.

Tirsdag ble det registrert 19.061 handler i børsens handelssystem. Det har aldri før vært gjennomført så mange handler i løpet av én dag noensinne, hvilket vitner om enorm interesse for aksjemarkedet.

Den tidligere rekorden fra 3. september 2003 var på 18 844.

Tirsdag ble det omsatt aksjer og grunnfondsbevis for 4,1 milliarder kroner, og hovedindeksen steg 1,1 prosent til 177,6 poeng.

Orkla er dagens vinneraksje blant de mest omsatte, etter jojo-aksjen Opticom. IT-selskapet endte på 121,5, en oppgang på nesten syv prosent.

Orkla er dagens mest omsatte med 730 millioner kroner, 480 millioner av disse stammer fra to poster ABG Sundal Collier meglet. Aksjen endte på 156,50 og hadde en oppgang på godt over 4 prosent.

Aksjen trekkes opp av en oppgang for selskapets investeringsportefølje, som nå skal ligge på rundt 15 milliarder kroner. Porteføljen inneholder betydelig poster i Norsk Hydro, DnB NOR og Elkem.

Statoil-aksjen stiger til nok en ny toppnotering tirsdag på høy oljepris og sektorrotasjon. Samtidig nærmer Hydro seg sin all time high. Oljeprisen er fortsatt høy og flere selskaper i sektoren har steget mye den siste måneden.

Analytikerne er imidlertid uenig om Statoil skal videre opp eller ikke.

- Jeg synes Statoil-kursen virker litt "stretched" og anbefaler investorene å ta gevinst på dagens nivåer, sier en London-basert analytiker til TDN Finans tirsdag.

En annen analytiker er imidlertid positiv til Statoil-aksjen.

- Hele sektoren har gått bra. Det jeg tror har drevet kursene de seneste tolv månedene, er sektorrotasjon. I 2003 var inntjeningskraften til sektoren en av de kraftigste i markedet. Likevel gjorde selskapene det svakere enn markedet på grunn av sektorrotasjon. Nå ser man en korreksjon på dette. To ting bestemmer om sektoren vil gjøre det bedre enn markedet fremover; om rotasjonen fortsetter og to, at oljeprisen stiger i euro- og kronetermer. Det vil presse kapital ut av utilitysektoren, sier en annen London-basert analytiker.

Blant de mest handlede aksjene er det kun Frontline som er ned, i tråd med ratefall i markedet for store tankskip.

Frontline sluttet ned 1,15 prosent til 172,50 kroner. Omsetningen ble 100 millioner kroner.

Reklame

Strømsjokket: Spotpris 77,72 øre - fastpris 24,90 øre