*Nettavisen* Økonomi.

Rekordhet sommer i boligmarkedet

Sommeren 2004 var den beste for fem år for boligselgerne, ifølge tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund. I august alene økte prisene med 4,4 prosent.

01.09.04 13:26

Det blir stadig hetere i boligmarkedet, viser tall fra Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) og Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) som ble offentliggjort onsdag. Etter en sesongmessig prisnedgang i juli, var det fullt kjør igjen i august. Prisene vokste med 4,4 prosent i forhold til juli. Justert for normale sesongvariasjoner, var prisøkningen, 0,6 prosent.

Sommermånedene sett under ett, steg boligprisene med 4,1 prosent. Vi må helt tilbake til 1999 for å finne en tilsvarende utvikling, ifølge eiendomsmeglerforbundet. Da økte boligprisene med 4,3 prosent.

- Dette er meget sterke tall. Prisene stiger, og det er heller ingenting som tyder på svakere boligmarked for resten av året, sier formann i NEF Øyvind A. Tangen på pressemøte onsdag.

Delte boliger

Det er prisen på delte boliger, det vil si tomannsboliger og rekkehus, som økte mest fra juli til august. Mens dette segmentet opplevde en prisvekst på over 9 prosent, økte prisene på eneboliger med 4,8 prosent og leiligheter med 3,3 prosent.

Siden august i fjor har boligprisene steget med hele 14,2 prosent. Det vil si at en bolig som i fjor kostet 2 millioner kroner, nå går for 2,28 millioner.

- Prisutviklingen i år viser at folk har tro på eiendom. På tross av fjorårets svake økning i boligprisen, går det nå jevnt i riktig retning. Det er ikke noe overilt eller kaotisk med tallene, presiserer styremedlem Torbjørn Ek i EFF.

Bergen og Tromsø er de storbyene hvor boligmarkedet er hetest akkurat nå. Så langt i år har prisene økt med 15 prosent der i gården. Trondheim følger hakk i hæl med en prisøkning på 14 prosent.

I Stavanger har prisene økt med 11 prosent i 2004, i Oslo 8 prosent, og i Norge sett under ett 11 prosent.

Hurtig salg

På toppen av det hele gikk Bergen også av med seieren for hurtig salg. I august hadde de en omsetningstid på bare 14 dager. Stavanger kunne også vise til gode tall. Her gikk omsetningstiden ned fra 40 dager i juli, til 21 dager i august.

Omsetningstiden for hele landet hadde en sterk nedgang på hele 15 dager, fra 50 dager i august i fjor, mot 35 dager i august i år.

Finn Tveter, direktør i NEF, konkulderer det hele med:

- Det er viktig å presisere at selv om boligmarkedet har steget mye det siste året, er ikke dette prosenttallet gjeldene for alle steder i landet. Det er derfor viktig å spørre megleren din ved på kjøp eller salg. Han vet best hvordan markedet har utviklet seg der du bor.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.