Prisene i Tromsø ligger lørdag på rundt 24 kroner, mens i resten av landet er høyeste drivstoffpris i formiddag i overkant av 23 kroner literen.
Prisene på drivstoff var allerede høye før krigen brøyt ut. Krigen som nå pågår i kombinasjon med høye avgifter fører til rekordhøye priser på diesel .
Knut Hilmar Hansen, kommunikasjonssjef i Circle K Norge, bekrefter at det i formiddag ble registrert rekordhøye dieselprisene på drivstoff flere steder i Norge.
- Prisstigningen skyldes en meget kraftig økning i de internasjonale prisene på bensin og diesel som følge av krigen i Europa. I tillegg er som kjent avgiftene høye, som gir rekordhøye priser på bensin og diesel når de er på sitt høyeste, opplyser han.
Rekordhøy økning
Hansen har vært i denne bransjen i over 30 år, og har aldri opplevd en slik økning i kostprisen som de ser nå.
- Vi har heller ikke sett tilsvarende prisnivåer som det vi ser på bensin og diesel i disse dager, informerer han.
- Det er naturlig at mange reagerer på de nivåene vi ser nå. Og vi skjønner godt at de høye drivstoffpriser er krevende for mange. Ikke minst for alle rundt om i Norge som er avhengig av bilen i det daglige.
Les også: Strømpris, Kraftpris | Ukraina-krigen gir prishopp på strøm og bensin
En krone dyrere i Tromsø
- I Tromsø, som har sin egen tromsøavgift, er drivstoffprisene over en krone dyrere enn store deler av Norge. Tromsøavgiften har eksistert i mange år, og som nå har passert en krone.
Hansen opplever fortsatt at det er et meget stramt drivstoffmarked internasjonalt som følge av det som skjer i Europa, med lave lagre av bensin og diesel. Samtidig øker etterspørsel som presser prisene opp.
- I all hovedsak skyldes rekordnivåene stor etterspørsel etter drivstoff i det internasjonale markedet, høye kostnader på biodrivstoff og oljepris. Økningen vi nå ser i de internasjonale prisene på diesel målt i norske kroner, har vi aldri opplevd tidligere i Norge.
Bruker tommelfinger-regelen
Prisene i Tromsø ligger nå på rundt 24 kroner, mens i resten av landet er høyeste drivstoffpris i formiddag i overkant av 23 kroner literen.
Han løfter frem at 90 prosent av drivstoffprisen er utenfor deres kontroll. I all hovedsak bruker de tommelfinger-regelen om at avgiftene utgjør så mye som rundt 60 prosent, mens innkjøpsprisen (det vi må betale for drivstoffet i det internasjonale markedet) utgjør 30 prosent av prisen. De siste 10 prosentene går til å dekke kostnadene knyttet til selskapenes salg av drivstoff.
- Innkjøpsprisen vår på drivstoff påvirkes som kjent av flere faktorer, ikke bare råoljepris som mange tror, men også tilbud og etterspørsel etter drivstoff internasjonalt, i tillegg til valutakurs. Pumpeprisen på bensin og diesel påvirkes også av innkjøpsprisene på biodrivstoff, da dette blandes inn i bensinen og dieselen som selges i det norske markedet.
Økte avgifter
Han informerer at avgiftene, som utgjør rundt 60 prosent av prisen, økte ved nyttår med litt over 32 øre literen (inkl. mva.) på diesel, og med nesten 40 øre (inkl. mva.) på bensin. Det er merverdiavgift på avgiftene, og denne avgiften øker når drivstoffprisen øker.
- Samtidig vet vi at både bensin- og dieselprisen på pumpene er gjenstand for tøff konkurranse lokalt. Lokale priskriger rundt den enkelte stasjon gjør at prisene varierer og faller etter en prisøkning. Lokal konkurranse gjør også at det kan være forskjellige drivstoffpriser fra et område til et annet, sier han
Les også: Strømpris, Ukraina | Strømprisen øker for femte dagen på rad