Gå til sidens hovedinnhold

Rekordhøyt mislighold i Bank Norwegian

Mer enn hvert fjerde lån i Bank Norwegian er nå misligholdt.

Banken melder fredag morgen om netto renteinntekter i andre kvartal på 1183 millioner kroner, tap og tapsavsetninger på 370 millioner og et resultat før skatt på 491 millioner kroner. I andre kvartal i fjor utgjorde resultatet før skatt 773 millioner kroner.

Nedgangen fra i fjor skyldes i første rekke lavere netto renteinntekter.

Analytikere ventet ifølge nyhetsbyrået TDN Direkt netto renteinntekter i foregående kvartal på 1218 millioner kroner. Tap- og tapsavsetninger var spådd å falle i perioden fra 447 millioner kroner til 368 millioner.

Les også: Frykter gjeldssmell uten sidestykke: – Det sier seg selv at dette er katastrofe

26 prosent

Gitt at Bank Norwegian yter mye usikret kreditt, er misligholdet høyt. Nettavisen skrev etter fjorårstallene at nesten hvert fjerde lån i Bank Norwegian er misligholdt.

Så mye som 10,63 milliarder kroner, 26 prosent av Bank Norwegians totale utlån på 40,66 milliarder, befant seg ved halvårsskiftet i det såkalte trinn 3. Dette trinnet benyttes når kredittrisikoen har økt så mye at lånet anses kredittforringet, kall det misligholdt med et mer folkelig ord.

Ved utgangen av første kvartal utgjorde trinn 3-lånene 10,15 milliarder kroner av totalt 42,88 milliarder i brutto utlån. Det tilsvarte en andel på 23,6 prosent, den samme andelen ved årsskiftet.

- I andre kvartal fortsetter vi å se negative effekter fra pandemien på våre inntekter. Vi ser imidlertid en positiv utvikling etter halvannet år med restriksjoner. Forbruket tar seg opp. I banken opplevde vi en positiv endring i bruken av kredittkort i alle de fire nordiske markedene, uttaler finansdirektør og fungerende konsernsjef Klara Lise Aasen i en børsmelding fredag morgen.

Mye har skjedd

De seneste månedene har vært begivenhetsrike for banken. Den viktigste nyheten er at svenske Nordax Bank AB har lagt inn et kontantbud på Bank Norwegian på 105 kroner per aksje. Det er en forbedring av det første budet på 95 kroner, og Nordax har uttalt at de ikke vil gå høyere.

Budet er godkjent av styret i Bank Norwegian og priser den nå børsnoterte banken til 19,6 milliarder kroner. Torsdag kveld lå aksjekursen på 103,8 kroner, og det er uvisst om Nordax vil få den nødvendige tilslutningen på 90 prosent blant Bank Norwegians eiere.

Enkelte større aksjonærer har vært negative til budet. Den seneste budperioden startet for øvrig 6. august og avsluttes 6. september.

Les også: Knalltall for Bank Norwegian - betaler utbytte til investorene

Ny toppsjef

I slutten av juni ble det kjent at konsernsjef Tine Wollebekk hadde sagt opp sin stilling for å tiltre en ny stilling som toppsjef i svenske Avida Finans. Finansdirektør Klara Lise Aasen fungerer som midlertidig toppsjef.

Bank Norwegian bestemte seg også rett før halvårsskiftet å selge sin portefølje av misligholdte danske nedbetalingslån. Volumene her utgjorde 1400 millioner danske kroner. Det er også solgt en portefølje i Sverige-

Banken har også i første halvår gjennomført en konsernintern fusjon, der Bank Norwegian ASA overtar alle eiendeler, rettigheter og forpliktelser i Norwegian Finans Holding ASA, som avvikles.

Bank Norwegian er en heldigital nettbank som ble etablert i 2007 og utvidet til Sverige i 2013 og resten av Norden i 2015. Tjenestene omfatter kredittkort, forbrukslån, innskudd og forsikringsprodukter til nordiske personkunder.