Gå til sidens hovedinnhold

Rekordinteresse for aksjesparing

En fersk undersøkelse viser at annenhver nordmann er interessert i å spare i aksjer. Dette er en økning på nesten 50 prosent fra i fjor. Men mange avventer likevel situasjonen.

Oppgangen i aksjemarkedet det siste året har snudd nordmenns holdninger til sparing i aksjer og verdipapirer. Siden årsskiftet 2002/2003 har hovedindeksen på Oslo Børs steget med nesten 48 prosent.

Annenhver er interessert

I den kvartalsvise undersøkelsen Norsk Statistikk gjennomfører på oppdrag fra Fokus Bank, svarte 47 prosent at de var interesserte i å spare i aksjer og aksjefond i uke 50.

For ett år siden sa 32 prosent det samme, mens 39 prosent var positive til aksjesparing i mai 2003.

Langt igjen til toppårene

Selv om nettotegningen i 2003 hittil har vært positiv, er det likevel langt igjen til toppårene 1999 og 2000.

Akkumulert nettotegning av aksjefond i oktober 2000 var 10,3 milliarder kroner, mens det ved utgangen av oktober i år var 2,5 milliarder kroner.

- Tenk balansert

- Tre år med fallende aksjemarked har tydeligvis satt sine spor. Stadig flere etterspør aksjerelaterte produkter med garanti, noe som er et tegn på at folk ser muligheter men ønsker større trygghet, sier direktør Bjørn Sverre Haugdal i Fokus Bank i en melding.

Haugdals råd er å tenke balansert. Han mener du må spare litt hver måned, og ikke engasjere deg i de kortsiktige svingninger. På denne måten bygger du opp en fornuftig og god spareportefølje, og kan komme ut med et godt resultat.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere