*Nettavisen* Økonomi.

Rekordlav rente i ett år

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kuttet renta til rekordlave 2,5 prosent, men allerede fra neste høst må du ruste deg for renteoppgang.

17.09.03 19:12

Norges Banks hovedstyre kunngjorde onsdag at den såkalte foliorenta senkes fra 3,0 til 2,5 prosent. Samtidig endrer sentralbanken grunnholdning – det er et tydelig tegn på at rentebunnen nå er nådd.

- Det er sentralbankens måte å sette sluttstrek for rentekuttene. Nå er det mest sannsynlig at den neste renteendringen blir en oppgang, sier sjefanalytiker i Nordea Markets, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

Oppgang neste høst
Rentesatsen på 2,5 prosent er den laveste siden 1950-tallet. Får økonomene rett i sine antagelser, må du ruste deg for renteoppgang allerede fra neste høst.

- Vi venter at de holder seg i ro en stund nå, i hvert fall fram til neste lønnsoppgjør er i boks. Først ut på høsten 2004 kommer neste renteendring, og det blir en økning. Vi tror de da vil heve rentene mer forsiktig, og mer i tråd med utenlandske renter, sier Bruce.

Markedsrentene steg kraftig kort tid etter at rentebeskjeden fra Norges Bank ble kjent. Det var ventet at styringsrenta ble redusert, men at sentralbanksjef Svein Gjedrem samtidig endret grunnholdningen var overraskende.

- Det var overraskende at de endret i grunnholdningen, selv om det for så vidt er logisk å gjøre hvis de selv mener at rentebunnen er nådd. Jeg trodde Gjedrem ville vente og se an utviklingen den kommende tiden, for å gi seg selv spillerom, sier seniorøkonom Jon Rinde i Gjensidige NOR til TV 2 Nettavisen.

Vil følge andre banker
Rinde mener vi vil få en renteoppgang mot slutten av andre halvår i 2004.

- Vi tror etter hvert at både de kraftige rentekuttene og en oppgang i internasjonal økonomi vil bidra til at ledigheten her til lands kommer ned. Det vil igjen gi rom for å skru opp renta, sier Rinde.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities sier at Norges Bank nå trolig vil vente med flere renteendringer til andre lands sentralbanker begynner å skru opp renta.

- Norges Bank vil legge seg i kjølvannet av de andre sentralbankene. De vil være påpasselige med å se an rentedifferansen, og trolig vil vi få se en oppgang i løpet av neste sommer, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

Lite trolig med kjapp endring
Sjeføkonomen mener det er lite trolig at Norges Bank vil endre renta før den tid.

- Det skal i så fall mye til. Da må vi enten se den norske krona gå helt i kjelleren, eller at kredittmarkedet går bananas, sier han.

Den norske krona styrker seg kraftig på rentebeslutningen fra Norges Bank. Klokken 15 onsdag noteres en euro til 8,19 kroner mot 8,26 i forkant av rentemøtet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.