Gå til sidens hovedinnhold

Rekordproduksjon på sokkelen

Aldri før har det blitt produsert mer petroleum på norsk sokkel enn i 2004. Samtidig er aktiviteten på sokkelen høy, med flere nye prosjekter og utbygginger i vente.

Produksjonen av salgbar petroleum på norsk sokkel nådde i 2004 en ny topp. Det ble produsert i alt 263 millioner salgbare standard kubikkmeter oljeekvivalenter, ifølge en melding fra Oljedirektoratet.

Det er en million mer enn i 2003, som ga den forrige rekorden.

To nye felt er satt i produksjon i løpet av 2004; Skirne og Kvitebjørn. I 2005 forventes det at ytterligere to nye felt vil komme i produksjon; Kristin og Urd.

Investeringer for 2004 er anslått til nærmere 70 milliarder kroner eksklusiv letekostnader. Dette er 10 milliarder mer enn året før.

Det ble i fjor påbegynt 17 letebrønner. To av dem var fortsatt under boring ved årsskiftet. Av disse er ni undersøkelsesbrønner og åtte avgrensningsbrønner. Det ble gjort fire nye oljefunn i 2004.

I løpet av 2004 mottok myndighetene åtte søknader om Plan for utbygging og drift (PUD) og PUD-fritak. Alvheim og Urd ble godkjent i 2004, mens Vilje og Rimfaks/Skinfaks IOR forventes godkjent første kvartal 2005.

Det er ingen endring i det totale anslaget for petroleumsressurser på norsk kontinentalsokkel ved nyttår, i forhold til fjorårets regnskap. Det har imidlertid vært en betydelig modning av ressursene på sokkelen. Og gjennomsnittlig utvinningsgrad av olje for felt i drift stiger, ifølge Oljedirektoratet.

Reklame

I dag: Knalltilbud på populære turbukser

Kommentarer til denne saken