*Nettavisen* Økonomi.

Rekordstor tro på egen lommebok

Pengene sitter løsere enn noensinne her til lands. Aldri før har du og jeg hatt så stor tro på egen lommebok, og pengene går til båter og hytter i stedet for nedbetaling av lån.

01.09.04 08:28

Det er hovedkonklusjonene i den siste utgaven av Økonomisk Rapports forventningsbarometer for norske husholdninger. Undersøkelsen har vært gjennomført hver kvartal siden 1990, og aldri før har de spurte vært mer optimistiske på vegne av sin egen privatøkonomi.

Lav rente gir kjøpefest
Den lave renta og gryende oppgangen i norsk økonomi er blant hovedforklaringene på at mannen og kvinnen i gata har rekordstor tro på lommeboka. Aller mest optimistiske er folk bosatt i hovedstadsområdet.

Et annet særtrekk denne gangen, er at godt voksne for en gangs skyld er blant dem som har størst framtidstro.

- Det er de som har en sikker jobb og som har tatt opp lån i forhold til det de regner med å kunne betjene, som virkelig tjener på dagens situasjon. De opplever at renta ligger på et lavmål, samtidig som de registrerer at eiendommen de har investerit i, stiger kraftig i verdi, sier administrerende direktør Arne Hyttnes i Sparebankforeningen til ØR.

Sparebankforeningen har vært med på å utforme undersøkelsen i samarbeid med Økonomisk Rapport og TNS Gallup.

Vil ikke spare
Tallene fra undersøkelsen viser at forbruksmønsteret har forandret seg dramatisk de siste årene. Mens en av fire svarte at de ville bruke ledige midler til å betale ned lån eller spare på begynnelsen av 90-tallet, er det bare én av åtte som avgir samme svar i dag.

Nesten en av tre sier de vil bruke mer på å reise, en av fem vil pusse opp, mens en av ti planlegger å kjøpe ny bil. Samtidig viser salgsstatisikken at både bil- og båtsalget har tatt av det siste året.

Det samme gjelder salget av fritidsboliger. Seks prosent av de spurte svarer nå at de planlegger å kjøpe båt eller hytte. I 1994 var andelen bare to prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.