Rekordvekst for børslokomotivene

Aldri har børs-overskuddene i USA økt så raskt som de siste årene.

12.10.05 08:31

Denne uken begynner det for alvor å trille inn kvartalsresultater fra de store børsselskapene i USA, og til en viss grad i Norge.

Etter alt å dømme vil de ledende selskapene i USA, som er med i S& P 500-indeksen, totalt sett vise en tosifret vekst i overskuddet for tredje kvartal, når man sammenligner med samme kvartal året før.

Standard & Poor's, som utarbeider denne indeksen, venter en resultatvekst på over 16 prosent. Dette vil i så fall bli det fjortende kvartalet på rad med tosifret overskuddsvekst for selskapene i indeksen - og det er ny rekord.

Det er altså en enestående resultatfremgang vi snakker om de siste årene.

De første resultatene som er lagt frem, tyder på at forventningene om et sterkt tredje kvartal blir innfridd.

Leverer
Aluminiumsgiganten Alcoa leverte mandag bedre tall enn ventet.

Tirsdag kveld norsk tid kom Apple med kvartalstall som viste en firedobling av overskuddet, fra 106 til 430 millioner dollar. Omsetningen økte med 68 prosent til 3,68 milliarder dollar.

Likvel falt Apple-aksjen hele 10 prosent i utvidet handel etter børs i USA natt til onsdag norsk tid. Det ble fokusert på at salgsveksten var noe lavere enn et optimistisk aksjemarked hadde håpet på.

Men overoptimistiske analytikere til tross: Apples tall bidrar trolig til at tredje kvartal føyer seg inn i rekordrekken med overskuddskvartaler.

Venter nytt rekordkvartal
Standard & Poor's venter også at fjerde kvartal vil gi tosiftet resultatvekst for S&P 500-indeksen.

Litt malurt i begeret: Mye av resultatveksten er konsentrert i oljeselskapene. Uten disse ville resultatveksten i S&P 500-indeksen vært på 10 prosent i tredje kvartal, og dermed altså bare tosifret med et nødskrik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.