Gå til sidens hovedinnhold

Rekyl på Oslo Børs - ingen børspanikk

Oslo Børs henter seg kraftig inn igjen tirsdag etter den kraftige nedgangen mandag.

Til slutt endte hovedindeksen opp 0,55 prosent til 1120,47 poeng, etter på det meste å ha vært opp ca. 1,5 prosent gjennom børsdagen. Børsens to største selskaper, Equinor og DNB, er opp henholdsvis 0,35 prosent og 0,83 prosent.

Børsoppgangen her hjemme kommer etter et stort fall på de asiatiske børsene og de amerikanske børsene mandag. I går falt den brede amerikanske S&P 500-indeksen med 1,7 prosent, men var ned hele 2,9 prosent på det meste. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt med 2,2 prosent.

Mye av oppmerksomheten i finansmarkedene er rettet mot det kinesiske eiendomsselskapet Evergrande.

Les også: Fortsatt frykt for Evergrande-kollaps på børsene i Asia

Som Asia-krisen

DNB Markets skriver i morgenrapporten tirsdag at dersom det gjeldstunge selskapet ender i mislighold, kan det gi store virkninger inn i finansmarkedene.

Noen trekker paralleller til Lehman Brothers-konkursen høsten 2008, som utløste finanskrisen. Meglerhuset mener en bedre sammenlikning av det verste utfallet er fallet for hedgefondsselskapet LTCM og Asia-krisen i 1997-98.

Her ble konsekvensene store lokalt og regionalt, mens det ble mer begrensede utslag i resten av verden. DNB Markets mener det mest sannsynlige utfallet blir at kinesiske myndigheter griper inn og forhindrer et utfall som får brede globale konsekvenser.

Les også: Blodrødt: Den verste dagen siden i mai

Må ta tap

Handelsbanken Capital Markets skriver i sin morgenrapport at internasjonale obligasjonsinvestorer må regne med tap på Evergrande. De tror likevel at kinesiske myndigheter vil sørge for at en restrukturering av eiendomsselskapet kan skje uten å skape videre systemrisiko.

Men, selv med en myk landing, vil eiendomssektoren i Kina være relativt utsatt. Det kan bety en klart lavere kinesisk vekst fremover og en svakere kinesiske valuta enn tidligere antatt.

Eksperter gjør ellers mer poeng av rentemøtet i USA onsdag kveld norsk tid. Det er ikke ventet at den amerikanske sentralbanken rører styringsrenten, men spenningen er knyttet til hvor mye de trapper ned støttekjøpene i markedet.

Disse kjøpene har holdt rentene nede, og en for rask avvikling kan gi høyere renter og sende børsene ned.