Palmeolje kan erstatte solsikkeolje i flere matvarer som følge av Ukraina-krigen. Rema 1000 åpner for produkter med palmeolje igjen.

– Vi vil understreke at et unntak vil være en aller siste utvei, et unntak vil også kreve dokumentasjon på at andre alternativer ikke kan oppdrives, og det vil være midlertidig, sier kommunikasjonssjef Hanne Knudsen i Rema 1000 til Nettavisen.

Dagligvarekjeden har hatt nulltoleranse for palmeolje i produktene siden 2014. Men nå er det mangel på solsikkeolje på grunn av krigen i Ukraina, verdens største eksportør av solsikkefrø.

– Dersom leverandører har behov for å benytte palmeolje, som erstatning på grunn av Ukraina-krigen, vil vi kunne vurdere et midlertidig unntak fra vår policy i en begrenset periode, sier kvalitetssjef Martina Rabsch i Rema 1000 til NRK.

– Hvordan vil dere informere kundene deres om en eventuell endring?

– Vi ønsker ikke palmeolje i produktene våre vi selger. Dersom det blir aktuelt, vil vi være transparente om dette ut mot kundene våre.

Knudsen sier at de ikke har fått noen konkret dato for når produkter kan inneholde palmeolje igjen.

Orklas datterselskap OLW har allerede bestemt at solsikkeolje i potetgull nå skal erstattes med palmeolje, i følge Sveriges Radio. Det skriver nrk.no.

Solsikkeolje er sunnere og mer miljøvennlig enn palmeolje. Matvareprodusenten Orkla er blant dem vil begynne å bruke palmeolje igjen.