Tross store omveltninger knyttet til koronaviruset og stor fremgang for lavpris-kategorien, endte Rema 1000 med en fullstendig uendret markedsandel i 2020 på 23,2 prosent.

Det viser tallene fra NielsenIQs dagligvarerapport 2021, som ble lagt frem torsdag.

For helåret 2020 er Kiwi fortsatt litt bak Rema 1000 i markedsandel med 22,6 prosent, en oppgang på 0,8 prosentpoeng. Kiwi har tatt store steg i løpet av året og er etter hva Nettavisen erfarer Norges største dagligvarekjede ved inngangen til 2021. Det er første gang i kjedenes over 40 år lange historie.

De nye tallene markerer nå sju år hvor Rema 1000 ikke har klart å få til vekst av betydning, til Reitan-familiens fortvilelse.

- Vi beholder vår posisjon som Norges største dagligvarekjede gjennom 2020, en sterk prestasjon i et år hvor vår rolle som en samfunnskritisk aktør har blitt enda tydeligere, sier administrerende direktør Trond Bentestuen i Rema 1000 til Nettavisen.

Han påpeker at dagligvaremarkedet har vært preget av strukturelle endringer i handlemønster og stengte grenser, samtidig med gjennomføring av for samfunnet kritisk smittevernberedskap.

- Med lærdommene fra 2020 og en rekke investeringer i egen drift har vi blikket festet fremover for å styrke Rema 1000 ytterligere, sier han.

- Ikke greid å etablere nye butikker

Varehandelekspert Odd Gisholt er ikke overrasket over at Rema 1000 ikke har klart å få til noe vekst av betydning.

- For det første har de ikke greid å etablere nok nye butikker i vekstområder, mens Kiwi og Extra har vært flinke til å finne nye og gode beliggenheter for sine butikker, sier Gisholt.

Han påpeker imidlertid at Extra også har omprofilert en del gamle butikker fra Coop-systemet.

- For det andre har konkurrentene til Rema vært veldig på hugget med priskonkurransen. Særlig Kiwi har vært utrolig flinke til å sette ned prisene på en rekke kategorier, sier han.

- Det har helt klart trukket kunder til Kiwi, og da sliter nødvendigvis Rema, påpeker Gisholt.

Gisholt understreker at Rema må greie å etablere seg i vekstområder for å komme på nivå med konkurrentene.

- Det ser ut som Rema kjører en stor reklamekampanje, hvor de viser 1000 grunner for å velge Rema. Det tror jeg er dumt. Du trenger ikke 1000 grunner for å handle et sted, sier han.

- Du trenger kanskje tre grunner: beliggenhet, service og lave priser!

Extra vinner

Fjoråret ble også en stor suksess for den tredje store lavpriskjeden Extra, som ble årets totale vekstvinner med en vekst på 0,9 prosentpoeng til 15,6 prosent. Butikkjeden viser ingen tegn til å sakke ned og har allerede satt seg store mål for året som kommer.

- Jeg er veldig ydmyk ovenfor alle som har hatt et tøft år, men jeg er stolt av alle våre 9000 helter som har stått på i butikken, og jeg er veldig glad for at flere kunder oppdager Extra-kjeden, sier Extras kjedesjef Christian Hoel.

Extra åpner 40 nye butikker i løpet av 2021.

Kommunikasjonssjef i Kiwi Kristine Aakvaag Arvin betegner likevel 2020 som et et krevende år for Kiwi, men hovedsakelig på grunn av koronaviruset.

- Økonomisk gikk det meget bra. Mer handel i Norge ga oss muligheten til å presse prisene våre enda mer, og tilby jobb til enda flere, sier hun til Nettavisen.

I dag har Kiwi 2000 flere medarbeidere enn samme tid i fjor. Kjeden har også planlagt en rekke åpninger, flyttinger, oppgraderinger og utvidelser av butikkene deres.

- Vi åpnet 13 helt nye butikker i 2020, og har 20 planlagte åpninger i år, sier hun.

Les også: Jubeltall for Coop: - Over all forventning

Norgesgruppen styrkes

Tross fremgangen til Extra er likevel Coop konsernet som taper blant dagligvarekonsernene, med en nedgang på 0,14 prosentpoeng til 29,33 prosent markedsandel. Det er drevet av nedgang for Obs, Coop Mega, Coop Marked og ikke minst Coop Prix.

Rema er ned 0,4 prosentpoeng, mens Norgesgruppen, som allerede er landets klart største dagligvarekonsern, og som ved siden av Kiwi, også har Joker, Spar og ikke minst Meny, øker sin andel 0,36 prosentpoeng til 44,09 prosent.

Det er imidlertid Kiwi som driver oppgangen, selv om Meny også har en svak oppgang. Joker og Spar/Eurospar faller imidlertid i markedsandeler.

Det åpner for nye spørsmål rundt Norgesgruppen, som allerede er blitt kritisert for å ha en for dominerende stilling i norsk dagligvaren.

Les også: Prissjokk hos lavpriskjedene: – Maset om at dagligvarebransjen er så billige er bare vås

- Den soleklare vekstvinneren

Kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin i Kiwi, sier at 2020 var et annerledes, krevende og utfordrende år for Kiwi. Deres viktigste fokus var å sørge for nok varer i hyllene og trygge butikker for både kunder og medarbeidere.

- Når det kommer til sammenlignbar vekst (vekst i eksisterende butikker) er Kiwi den soleklare vekstvinneren i 2020 med 19,1 prosent i organisk vekst i omsetning. Vi er også svært fornøyde med å vokse med 0,8 prosentpoeng til 22,6 prosent markedsandel, sier hun til Nettavisen.

Arvin mener at dette viser at kundene har valgt Kiwi i en usikker tid. Hun skryter også av innsatsen til butikksjefene og medarbeiderne i en krevende tid.

Veksten de har hatt, har medført at de har hatt mulighet til å ansette flere, og i dag har de 2000 flere medarbeidere enn på samme tid i fjor.

- Selv om Kiwi totalt har stor vekst, har koronasituasjonen rammet butikkene våre ulikt. Mange butikker i hytteområder mistet mye omsetning i forbindelse med påsken og hytteforbud, men det tok seg opp utover våren og sommeren, sier hun.

Samtidig har noen sentrumsbutikker hatt et roligere år, mens butikkene i nærheten av grensen har hatt den største veksten.

- Kiwi er fortsatt den nest største kjeden og vi trives godt i utfordrerrollen. I 2021 skal vi fortsette å jobbe for sunnhet til folket, lavere priser og Norges mest fornøyde kunder og medarbeidere, sier hun.

Les også: Salgsvekst for Tine: Nordmenn kjøper mer ost og melk

Sterk vekst

Hele dagligvarebransjen øker rekordhøyt med 17,1 prosent, noe ikke minst tobakk har økt 42,8 prosent medns drikkevarer er opp 22,2 prosent.

Samtidig ser vi store endringer, der blant annet netthandelsaktører er kraftig opp, og Kolonial.no kan vise til en vekst på en milliard kroner. Lavprissegmentet, som altså er Rema, Extra og Kiwi, styrker sin posisjon ytterligere og øker markedsandelen fra 67,1% i 2019 til 68,3% i 2020.

  • Supermarkedssegmentet går tilbake -0,6%-poeng i 2020, fra 21,4% 2019 til 20,8% i 2020.
  • Hypermarkedssegmentet har en liten tilbakegang og endte på 5,0% i 2020, ned -0,1% poeng fra 2019.
  • Nærbutikksegmentet reduserte sin andel for trettende året på rad fra 6,5% i 2019 til 5,8% i 2020.