I ukens kundeavis har Rema 1000 annonsert at prisen for 2 kilo hvetemel settes ned fra 18,10 til 9,90 kroner.

I 10-tiden mandag formiddag tok Nettavisen en sjekk hos konkurrentene, for å se om de følger etter.

Kiwi har også satt ned prisen på hvetemel til 9,90 kroner. Extra derimot, de selger fortsatt mel til 18 kroner, men sier at de reduserer prisene etter at Nettavisen tar kontakt.

- Vi kutter prisene på over hundre hverdagsprodukter for å gi våre kunder en enda billigere handlekurv nå i førjulstida. Hva andre butikker gjør er opp til dem. Vi i Rema 1000 skal alltid gi de laveste prisene til alle som velger å handle hos oss, sier presseansvarlig Torkel Fjørtoft til Nettavisen.

Oda.no, som tidligere i høst lovet at de heretter skal ha like lave priser som hos Rema 1000, har heller ikke satt ned prisen på 2 kilo hvetemel. Prisen er 18 kroner mandag formiddag.

- Det er ganske sikkert at de blir å følge etter, men de kommer nok bare til å matche prisen til Rema, sier Rune Nikolaisen, som står bak Gjerrigknark.com.

Les også: Oda-sjefen har et svært radikalt skatteforslag

- Mye vil ha mer

Han oppfordrer imidlertid kjedene til å gjøre mer enn å matche hverandres priser.

- Mye vil ha mer. Jeg vil gjerne ha en priskrig, hvor noen faktisk har lavere priser enn konkurrentene, sier han.

Han synes imidlertid det er positivt at noen typiske «julevarer» allerede har blitt satt ned i pris.

- Jeg håper dette er starten på en priskrig fra jul. Men folk kan sikkert ha litt is i magen. Jeg tror prisene på en del julevarer kan gå ned en del ekstra framover, sier Nikolaisen.

Les også: Nå fjernes brusen fra butikkhyllene for godt

Kampanjen på hvetemel hos Rema 1000 varer imidlertid kun til midten av november. Nikolaisen tror vi vil kunne se litt mer julete varer i priskrigen etter den tid.

- Julemarsipan forventer jeg er med, men den er jo alltid med i «gamet», sier han.

Setter ned prisene

Når Nettavisen snakker med Tor Erik Aag, kommersiell direktør i Oda.no, like før klokken 11, sier han at det er snakk om sekunder før de endrer prisen på hvetemel.

- Vi samler sammen alle prisene på varer som skal ned i pris, før vi gjør justeringene, sier han.

Like etter intervjuet er prisen endret til 9,90 kroner.

Også Extra har endret prisen mandag formiddag. Like før kl 13 sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop, sier at hvetemel nå koster 9,90 også hos dem.

- Dette er et tilbud hos en konkurrent som vi selvfølgelig har fulgt for at våre kunder skal få billig mel til julebaksten, sier han.

- Markedet avgjør

- Er dette starten på julepriskrigen?

- Det priskrig hver uke og hver dag i vår bransje, så om dette er starten på noe ekstraordinært inn mot jul er for tidlig å si noe om. Det er det markedet som avgjør. Vi har fokus på at vi skal ha et større utvalg av varer enn konkurrentene og Extra skal være minst like billige på sammenlignbare varer, sier han.

På spørsmål om hvorfor kjedene kun matcher hverandre, og ikke kniver mer om å være billigst, svarer han at de hver dag kjemper om å være billigst.

- Fordi konkurransen er så hard så er det ingen som får holde de laveste prisene i mange timene før andre aktører følger etter, sier han.

Priskrig på mel

I midten av oktober i fjor kuttet Kiwi prisene på 500 varer, og da kostet det cirka 9,70 kroner for 2 kilo hvetemel. Prisen for 4x2 kilo var nemlig 38,90 kroner.

I slutten av november 2019 var prisen for en to-kilospakke med hvetemel ni kroner hos Extra og Kiwi, mens Rema tok ti kroner for en pakke på 2,2 kilo.

Les også: Rema 1000 henter Extras suksess-sjef: – Perfekt