BJØRVIKA, OSLO (Nettavisen): Ukraina er en av verdens største produsenter av kornvarer og veldig store på solsikkeproduksjon. Siden krigen har satt en stopper for eksport av matvarer, blir det en utfordring for resten av Europa.

Se video: Reitan om matkrisen i Norge og Europa


Ole Robert Reitan sier at de foreløpig ikke opplever knapphet på varer, og heller ikke på kornvarer. Men det kan fort snu.

– Slik vi opplever det per i dag, er det ingen knapphet på kornvarer. Men det er klare indikasjoner på at det kommer til å bli en utfordring, spesielt på matolje og noe korn. Vi ser ingen problemer med å skaffe varer så langt, og så skal vi gjøre alt vi kan hver dag for å sikre forsyningen, sier Reitan til Nettavisen.

Les også: Ukraina-krigen vil føre til endringer i norske matvarer: – Det blir utfordringer med solsikkeolje

– Fører til økte priser

Nettavisen møtte Reitan tirsdag kveld, der han sammen med flere andre næringslivsledere stilte opp på et investorarrangement i regi av DNB Invest.

– Vi må sørge for å at vi holder så mange forsyningslinjer som mulig åpen. Ukraina er en enormt stor solsikkeprodusent, og solsikkeolje er en viktig innsatsfaktor til både mat og fôr. Vi merker nå at knapphet fører til økte priser og problemer med tilgang. Det er det vi kjenner mest på kroppen akkurat nå, sa Reitan under arrangementet.

Overfor Nettavisen sier han at de så langt ikke har knapphet på noen ting.

– Det er ingen grunn for å være bekymret for at det skal bli dårlig forsyning foreløpig, men vi får følge situasjonen, sier han.

Les også: Dramatiske konsekvenser for korn og brød: - Det kan bli svært alvorlig

Rasjoneringer

Selv om det fortsatt er god tilgang på matvarer i Norge, som Reitan påpeker, har vårt naboland innført rasjonering på vegetabilske oljer. Danske Rema 1000 innførte i april rasjonering på solsikkeolje.

– Ukraina er en av de største produsentene av solsikkeolje. Krigen har gjort at vi får færre leveranser, og selv om vi ikke er utsolgt, stiger etterspørselen i hele verden og til andre oljeprodukter, sier Jonas Schrøder, kommunikasjonssjef i Rema 1000 i Danmark til den danske avisen Finans.

Les også: Dagligvarekjemper sliter med råvaretilgang: – Helt tomt til oktober

Ukraina står for nær 50 prosent av verdens solsikkeproduksjon og Russland nær 30 prosent. Krigen får derfor stor innvirkning på verdens tilgang til vegetabilske oljer.

I starten av krigen ble det meldt om at arbeiderne ved Kernel hadde forlatt fabrikkene for å melde seg til krig.

Kernel er verdens ledende, og Ukrainas største, produsent og eksportør av solsikkeolje. Selskapet en stor leverandør av landbruksprodukter fra Svartehavsregionen til internasjonale markeder. Kernel eksporterer produktene sine til mer enn 80 land i verden.

Også andre europeiske land, foruten Danmark, har innført rasjonering på solsikkeolje. Det gjelder blant annet Spania, Tyskland og Storbritannia.

Indonesia har derimot et midlertidig forbud mot eksport av palmeolje, fordi det er mangel på innenlandske forsyninger av matolje, samt skyhøye priser.

Les også: Katastrofe-alarm: – Vi har en matpriskrise