ENSJØ, OSLO: (Nettavisen)

– Jeg våknet mett, men ikke urven, men litt sånn i ubalanse. Det var greit å vente med det første måltidet til lunsj.

Til tross for at Norges mest profilerte dagligvare-milliardær Ole Robert Reitan var på julebord med gutta i går, ser Rema-sjefen nesten irriterende opplagt ut da vi møter han i toppetasjen i Reitan-bygget på Ensjø i Oslo. Her er det ingen spor etter gårsdagens moro.

Startet å jobbe som femåring

Sammen med faren, colonialmajor Odd Reitan og broren Magnus, har han en formue på 64 milliarder kroner. Selv er han administrerende direktør i Reitan Retail.

Selskapet står blant annet bak Norges største lavpriskjede, Rema 1000, i tillegg til en rekke merkenavn i Norden og Baltikum. Totalt sysselsetter Reitan-familien 42.000 mennesker.

Det er kanskje vanskelig å angre på karrierevalget når pengene flyter i strie strømmer – for på mange måter rakk aldri forretningsmannen Reitan å tenke på hva han skulle bli da han ble stor.

– Den eneste kvalifikasjonen jeg hadde da jeg begynte å jobbe i bestefars matbutikk, var at jeg hadde lært meg å gå, sier Rema 1000-sjefen.

Du setter deg ned i badekaret og til slutt er du kokt

Ole Robert Reitan, administrerende direktør i Reitan Retail.

Ole Robert er den eldste av de to sønnene til dagligvarebaron, Odd Reitan. Den yngste sønnen, overførte tidligere i høst større deler av formuen til barna som bor i Sveits.

Reitan-selskapene drives og eies sammen av Magnus, Ole Robert og faren.

– Du vet, du setter deg ned i badevannet og til slutt er du kokt, sier han om hvordan han ble sugd inn i dagligvarebransjen fra barnsbein.

Han forteller med stor entusiasme om barneårene i bestefars kolonialbutikk i Trondheim. For familien Reitan ble bestefars butikk samlingspunktet – her var mamma, pappa, besteforeldrene, onkler og tanter.

Jeg fikk fast timelønn fra bestefar fra jeg var fem år

Ole Robert Reitan

Allerede som treåring begynte han å sortere flasker i kolonialbutikken. Da han var fire, lærte han seg å sykle for første gang – det skjedde også i familiens butikklokaler.

– Jeg fikk fast timelønn fra bestefar fra jeg var fem år – 10 kroner timen cash i hånden hver lørdag. Butikken var åpen fra ni til to – det ble en femtilapp hver lørdag.

Rema-sjefen var åtte år da den første Rema 1000 butikken åpnet i Trondheim.

– Jeg ville bli rockestjerne

Ole Roberts mimring om barneårene er egentlig et forsøk på å svare på hva han drømte om å bli da han ble voksen.

– Drømmen var selvfølgelig å bli rockestjerne og popmusiker. Men jeg skjønte tidlig at det var mer fornuftig å drive med butikk enn musikk. Musikk var en veldig, veldig bra hobby.

Det ble aldri noen platekontrakt som trommeslager i trønderbandet Midland. Men det var gøy da det sto på.

Jeg hadde ikke vært født hvis det ikke var for The Beatles

Ole Robert Reitan

For selv om Reitan-familien er mest kjent for dagligvare er musikken en fellesnevner.

– Det som knytter Magnus, faren min, moren min og meg tettest sammen er musikken.

– Hadde det ikke vært for The Beatles hadde jeg aldri vært født. Det er hundre prosent sikkert, sier Ole Robert som har vært The Beatles-fan hele livet.

For det var rockebandet som førte foreldrene sammen på 60-tallet.

Reitan-familien: – Det blir ikke noe filter

Ole Robert er engasjert der han gestikulerer fra sjefsstolen i toppetasjen på Reitan-bygget. Utsikten er upåklagelig, og fører oss både til Oslo øst og ned mot sjøen.

Det verste er at det ikke er noe filter i en familie

Rema-sjef, Ole Robert Reitan

Han mener at hvis man skal diskutere at matvareprisene er høye i Norge, må man forstå hvorfor. Det norske importvernet spiller en stor rolle.

– Politikerne begynner med pekeleken, og prøver å late som det er dagligvarekjedene sin skyld at maten er så dyr i Norge. Det synes jeg blir usympatisk. Alle vet at vi har en valgt og ønsket matvarepolitikk i Norge. Den synes jeg vi skal verdsette, men vi må vite hva det koster, sier han.

– Det er veldig enkelt svar på hvorfor maten koster det den gjør i Norge så den pekeleken deltar ikke jeg på i det hele tatt, sier Ole Robert kontant.

Han sier familien sjelden er uenig om veien for videre for Reitan-selskapene og Rema 1000.

– Det beste er at vi er samstemte og har en ærekjærhet rundt det å lykkes sammen, og ikke minst stå opp for hverandre, sier han. Men noen ganger går det en kule varmt.

– Det verste er at det ikke er noe filter i en familie. Du oppfører deg profesjonelt overfor alle som du har en proff relasjon til, men når du har en familierelasjon og samtidig en profesjonell relasjon, baller det seg litt sammen.

– Det kan bli ganske opphetet inn imellom. Men det er også fint på et vis, sier han.

– Ribbe og riskrem på julaften

Rema-sjefen er glad i tradisjoner. Han ser fram til julefeiring med gode tradisjoner, ribbe, riskrem og masse forventninger.

Jeg er et veldig følelsesmenneske, på godt og vondt

Ole Robert Reitan

For fire år siden gikk han og kona gjennom 20 år, Monica Tønnesen Reitan, fra hverandre. Paret som har tre barn sammen, skiltes som venner. Datteren til Ole Robert har allerede vært trainee i Reitan-selskapet i 1,5 år.

Følelsesmenneske

På spørsmål om hva som er hans negative sider mener han at han mangler impulskontroll.

– Jeg er et veldig følelsesmenneske, på godt og vondt. Det må være lidenskap. Hvis jeg ikke går inn i det med hele hjertet, kroppen og sjelen så blir det aldri bra nok. Det gjør vondt når du tryner. Du har ingen back up- plan, men jeg tror det er det som skal til for å lykkes

– Rema 1000 tjener milliarder, hvorfor mener du at årsaken ikke ligger hos dere?

– Det er bedriften som har gode resultater. Bedrifter som er eid av private må få lov til å være lønnsomme. Rema 1000 tjener det samme i Danmark som i Norge, til tross for at prisene er halvparten av de norske.

Rema 1000 er den største dagligvarekjeden i Danmark, med vel 360 butikker.

Nylig annonserte Reitan at de kjøper 114 Aldi-butikker i Danmark. Aldi er en tysk lavpriskjede som operer i hele Europa. Oppkjøpet venter i skrivende stund på godkjenning hos danske konkurransemyndigheter.

Reitan har hatt en margin på tre til fire prosent siden de startet opp i 1979. Det må de ha for å kunne reinvestere i egen bedrift, ivareta arbeidsplasser og ha penger til skatt.

I fjor skattet Ole Robert Reitan 503 millioner kroner.

– Hvordan vil du svare kritikerne som mener Reitan og andre i dagligvarebransjen tjener for mye penger?

– Jeg stiller meg uforstående til det. For alternativet er ulønnsomme bedrifter og utrygge arbeidsplasser. Det tror jeg ingen vil ha.

Kjæresten til Ole Robert: – Han er snill og entusiastisk

Fire år etter skilsmissen har Ole Robert i dag ny kjæreste.

Slik tror han hun ville beskrevet ham;

– Smittende entusiastisk og snill. Hvis jeg betaler henne for det, sier han og ler.

– Nei da, det er det hun sier til meg. Når folk er musikalske er det veldig mye annet som stemmer også.

Når ting går trått er det vennene som støtter han.

– Jeg har mange gode venner som fyller meg med kunnskap, gode samtaler og masse motivasjon, så har jeg en fantastisk familie, og et voldsomt kobbel med kollegaer som er fulle av inspirasjon og motivasjon, sier han.

Men da krigen brøt ut i Ukraina 24 februar var han bekymret. Han mener likevel at året for både Rema 1000 og norsk dagligvarebransje har vært mindre krevende enn det de trodde.

– Til tross for at vi skulle ut av en pandemi, svenskehandelen skulle tilbake på normalt nivå, og en krig som skapte utfordringer med råvarer, har det ikke vært så slitsomt som vi trodde, sier han.

På grunn av mangel på solsikkeolje gikk Rema 1000 tilbake til palmeolje på enkelte av sine produkter tidligere i år.

– Vi har taklet motgangen ganske godt, presset på råvarer og grensehandelen har vært mindre anstrengende enn vi hadde trodde, sier han.