OSLO SPEKTRUM (Nettavisen):

– Krigen påvirker alle fordi vi får et voldsomt press på forsyningslinjene i hele verden. Det er kostnadsvekst over alt. Etterspørselen etter soya- og palmeolje, som ødelegger regnskogen øker, sier Rema-eier, Ole Robert Reitan.

Se video med Reitan om hvordan Rema 1000 påvirkes av Ukraina-krigen:

Han understreket at det er store utfordringer i hele verdikjeden. Høyere priser på olje øker også butikkens transportkostnader. Reitan kunne fortelle at Rema 1000 også har mangel på arbeidskraft.

– Det er mange faktorer som spiller inn, som til slutt fører til press på prisene, uttalte Reitan, men understreket at foreløpig er spådommene mer alvorlige enn virkeligheten.

Reitan: – Mange matvarer må endre oppskrift

Rema-eieren ville ikke svare konkret på hvilke dagligvarer som må endre oppskrift, men uttalte at solsikkeolje er en viktig ingrediens i mange matvarer, i tillegg til at Rema 1000 selger millioner av liter på flaske.

Solsikkeolje er en av de viktigste ingrediensene i Nugatti, kjeks og som stekefett for potetgull.

– Solsikkeolje er den største usikkerheten akkurat nå. Det kommer til at vi må endre en del oppskrifter. Jeg må få komme tilbake til hvilke produkter det gjelder, sier han.

Han fortalte at mangelen også vil by på problemer for emballasjen i disse produktene.

– Vi har som et absolutt mål å få tilbake solsikkeolje i de fleste av produktene igjen, sa han, og håpet at de så raskt som mulig ville komme tilbake til stabil produksjon.

Rema varsler endringer for norske matvarer

– Redselen er stor

I Reitans innlegg på NHO-konferansen uttalte han at kriseberedskapen og redselen er stor, og at det er utfordringer med både råvarer og forsyninger.

Han fortalte at han som internasjonal matprodusent er ydmyk for det samfunnsoppdraget Rema 1000 har – nemlig å sørge for at folk har mat på bordet. Han understreket at mat og drivstoff er helt essensielt i en krigssituasjon.

– Det er viktig å produsere maten der den er. Krigssituasjonen vi er inne i nå, er et bevis på det, sa Rema-eieren, og påpekte:

– Jeg er globalist, men det vi har opplevd de to siste årene, med både pandemi og krig, viser at all matproduksjon er bra. Norge må sørge for å produsere det vi kan, men også importere det vi kan. Det vil bidra til det grønne skiftet og verdiskapning, sa han.