Denne høsten har nordmenn opplevd at prisen på en rekke nødvendige varer som strøm, bensin og mat har økt. I tillegg har Norges Bank hevet renten flere ganger.
I møte med dyrere varer og boliglån, har nordmenn fått mindre å rutte med. Det var temaet på tirsdagens episode av «Debatten» på NRK.
For noen nordmenn strekker ikke lenger økonomien til.
LES OGSÅ: Fredrik Solvang kjempet mot tårene: – Det er fryktelig sterkt
– Jeg er et ansikt for fattigdommen i Norge
Renate Søderlund er én av dem.
Tirsdag kveld fortalte hun til flere hundre tusener seere at hun sliter økonomisk. Søderlund har gått på arbeidsavklaringspenger i seks år, og forteller at hun lever i fattigdom med datteren sin.
Familien lever på i underkant av 20.000 kroner hver måned.
Gårsdagens deltakelse i Debatten ser hun på som en samfunnsplikt.
Fredrik Solvang måtte kjempe mot tårene under dagens «Debatten»-sending på NRK.
– Jeg tenkte «hva har jeg sagt ja til nå?». Jeg puttet alt det inn i en helt egen boble og fokuserte på at jeg har styrken til å vise hva fattigdom i Norge er i 2022. Jeg stilte opp på nasjonal TV i beste sendetid. Jeg er et ansikt på fattigdommen i Norge, forteller hun Nettavisen.

Gro (83) gjør comeback
Fryktet kommentarfeltene
I forkant av programmet fryktet hun kommentarfeltene på Facebook.
– Jeg var veldig redd for kommentarfeltene på Facebook. Jeg forventet særlig reaksjoner på grunn av matbudsjettet mitt.
Datteren og Søderlund bruker 6000 kroner på mat hver måned.
– Grunnen er at jeg kjøper råvarer og lager mat fra bunnen av. Da betaler du en høyere sum. Jeg forventet at kommentarfeltene skulle flyte over av kritikk.
Men Søderlund forteller at det har vært utelukkende positiv respons i kommentarfeltene i de digitale avisartiklene etter deltakelsen i programmet.
– Det gjør at troen på menneskeheten er gjenopprettet. Det er ikke bare nettroll der ute som har ukvemsord å komme med.
Selv har hun også fått flere titalls henvendelser i innboksen på Facebook.
– De har takket meg for at jeg stiller og forteller meg hvor tøff jeg er. Det er også andre som er i en annen økonomisk situasjon enn meg som vil gi meg en håndsrekning slik at jeg og vesla mi kan få en bedre jul, legger Søderlund til.
Spesielt en henvendelse ønsker hun å løfte fram.
– Det var så søtt. Jeg ble ordentlig rørt og gråtkvalt. Restauranten la Fable i Oslo har invitert meg og familien inn på en helaften med alt betalt.
Restauranteieren Karl Henning Svendsen bekrefter at dette stemmer.
– En av mine ansatte hadde sett «Debatten» i går og synes det var en hyggelig gest. Det støtter jeg han i, sier restauranteier til Nettavisen.
Søderlund beskriver seg selv som en matelsker.
– Jeg elsker å lage mat og er medlem av «matgeeks»-gruppen på Facebook. Jeg lever litt gjennom andres bilder. Det er opplevelser som jeg aldri kommer til å få. Men så blir jeg invitert til en av Oslos flotteste restauranter, påpeker Søderlund.

Innrømmelse: – Jeg har nok blitt litt konspiratorisk
– Jeg er ikke den som går ut og tigger
Det er flere som har tilbudt Søderlund økonomisk bistand.
– Jeg er litt for stolt til å tigge, men ikke for stolt til å ta imot hjelp. Jeg er ikke den som går ut og tigger. Men det at folk har strukket ut hånden og gjerne vil gi meg en gave hvis jeg ønsker å ta imot, synes jeg er veldig respektfullt.
Drammenseren forteller at hun tror de færreste er komfortable med å prate om personlig økonomi og å spørre om hjelp.
– Det er mange som sitter og kjenner på at det er nedverdigende å ta imot almisser. Jeg har ikke råd til å ha den stoltheten, og jeg lar med glede folk kjenne på hvor godt det er å gjøre noe for andre, legger hun til.
Søderlund fikk også beskjed av «Debatten»-produksjonen om at de hadde mottatt flere henvendelser fra folk som ville hjelpe dem.

Har du hatt slike opplevelser med hukommelsen, må alarmen gå: – Tidlig tegn på demens
– Skal ikke være sånn i Norge
Likevel understreker hun at det er kjipt å være i denne situasjonen.
– Det skal ikke være sånn i Norge. Det er ikke 1929 og den store depresjonen. Norge er verdens rikeste land, hvorfor lever folk sånn som Cathrine, Amalie og jeg gjør?
For 20 år siden var 46-åringene i en bilulykke. Siden den gang har hun forsøkt å ta høyere utdanning og stå i arbeid. Søderlund understreker at hun vil jobbe og gi det hun kan, men at arbeidet må passe situasjonen hennes.
– Det er ikke sånn at alle nordmenn på NAV er late. Vi vil ikke sitte nederst ved bordet og få i overflod. De aller fleste av oss har lyst til å bidra med det lille vi kan.
Søderlund avslutter med å fortelle at hun stemmer på Rødt.
– Jeg har vært gjennom de fleste partiene, alt fra Høyre til Ap. Jeg forstår at vi trenger kapitalismen for å drive tannhjulene, men disse bedriftene trenger også folk til å jobbe for seg. Hvis folk er så dårlig stelt i sjelen og psyken sin at de ikke makter å jobbe, hva er poenget med å dytte mer penger i bedriftene?