FRELSESARMEEN I OSLO (Nettavisen): Onsdag troppet de opp foran Frelsesarmeens lokaler på T.I. Øgrims Plass i Oslo. De fattigste i landet. I den store salen i «tempelet» hadde de benket seg rundt julepyntede bord. Julesanger ble avsunget, en liten hilsningstale, så var det utdeling av pakker med mat til jul.

- God dag, jeg kommer fra Nettavisen. Lurer på om vi kan få stille deg noen spørsmål om renta? Det er jo rentemøte i dag, og man forventer at renta blir satt kraftig ned.

- Vi er jo fattige, så det betyr ikke noe. Men du, jeg lurer på om du kunne snakke med noen andre utenfor. Jeg har sukkersyke, og så begynner jeg så lett å brekke meg når jeg blir nervøs og slikt, sier en av de ankomne, som sitter akkurat innenfor inngangspartiet.

SAMTIDIG, PÅ DEN ANDRE SIDEN AV BYEN: - Nå skal jeg gå amok på salget

Vi får ikke ta bilde av de flere hundre som sitter inne i salen og spiser kaker og drikker kaffe, men vi kan snakke med folk utenfor, opplyser daglig leder Tone Georgsen til Nettavisen.

Utenfor står Roy og røyker. Han er tidligere rusmisbruker, men går nå på metadon.

Han har hørt om rentemøtet på radioen, men kan forsikre at renta ikke betyr det døyt for ham, bortsett kanskje fra bøtene han skal betale, da. Her er det forsinkelsesrenter så det holder. Det som for noen måneder siden var snaut 2000 kroner i bøter for kjøring med Oslo Sporveier uten billett, er nå kommet opp i 16.000 kroner!

- Ingenting å hente
- Jeg kommer ikke til å betale. Jeg eier ikke noe, så hos meg er det ingenting å hente, sier Roy til Nettavisen.

Roy er sosialklient. Han får utbetalt 5000 kroner i måneden, pluss husleie.

- Det er magert. Alle klærne mine kjøper jeg på UFF. Jeg går hele vinteren i joggesko, sier han.

- Jeg skal fortelle deg. Det er dyrt å være fattig. Da må du kjøpe det billigste hele tiden. Det er dårlig kvalitet, og så må man stadig kjøpe nytt, sier han.

Heller ikke for Thomas Wiik betyr Gjedrems rentebeslutning noe. Han har vært rusmisbruker siden han var 14 år, og har vært gjeldsoffer de siste 18 åra.

Han får ikke lån, og betaler ikke noe på gammel gjeld.

Finanskrisen synes han nesten er en «positiv» nyhet.

- Jeg har hatt et så miserabelt liv det siste halvannet året. Nå føler jeg meg bra. Nå under finanskrisen går folk rundt som hodeløse kyllinger. Meg berører det ikke. Endelig en nyhet som ikke berører meg, sier Thomas, som understreker at han ikke godter seg over andres skjebner.

Richard har ikke vært rusmisbruker. Han havnet på attføring for 3 år siden etter at flere prolapser i ryggen gjorde ham ute av stand til å skjøtte jobben som lastebilsjåfør.

- Lite igjen
Han synes tilbudet fra Frelsesarmeen er for godt til at han kan la det gå fra seg, selv om han har mer å rutte med enn Roy.

- Etter at husleien er betalt, blir det lite igjen til andre ting. Dette tilbudet fra Frelsesarmeen er noe jeg synes jeg må benytte meg av, sier Richard til Nettavisen.

Richard har allerede måttet flytte fra én leilighet fordi økonomien er svak. Han har 4 barn og 2 barnebarn.

- Har du fått råd til julegaver?

- Ja, jeg startet allerede i sommer. Ellers hadde det ikke gått, sier Richard, som håper å komme tilbake i jobb igjen.