Renta faller - krona styrker seg

Markedet venter flere rentekutt fra Svein Gjedrem, men valutaspekulantene lar seg ikke skremme. De sender krona opp i verdi.

09.03.04 14:35

Både markedet og økonomene virker bunnsikre på at Norges Bank senker styringsrenta på torsdagens hovedstyremøte. Den siste tiden har markedsrentene falt jevnt og trutt.

Samtidig har signalet vært motsatt fra valutamarkedet der kroneverdien har styrket seg. Bare i løpet av dagen i dag har krona hentet nye øre mot euroen. Kursen noteres tirsdag for 8,63 kroner. For en drøy måned siden var kursen så høy som 8,80 kroner.

En sterkere krone er vanligvis et signal på at investorene tror på en høyere rente. Det er neppe tilfellet i dagens situasjon.

- Valutamarkedet har en tendens til å «overshoote» litt. De tar kraftigere i enn rentemarkedet i etterkant av viktige tall og beslutninger fra Norges Bank, så henter de seg inn igjen senere, sier valutaanalytiker John Tørklep i DnB Nor Markets til TV 2 Nettavisen.

Både kort og lange pengemarkedsrenter har falt jevnt og trutt den siste måneden. 3 måneders Nibor lå på 1,94 prosent midtveis i februar. I begynnelsen av mars hadde den falt til 1,82 prosent. I dag noteres den til 1,78 prosent.

- Markedet priser inn kutt til 1,5 prosent, mot å vente en rentebunn på 2,0 prosent tidligere, sier Tørklep.

Bare i går falt pengemarkedsrentene med i overkant av 5 basispunkter, i dag har markedet holdt seg i ro.

Aktørene i markedet er inne i en travel uke. Onsdag presenteres inflasjonstallene for februar av Statistisk sentralbyrå. Det er ventet at den såkalte kjerneinflasjonen, som danner grunnlaget for rentesettingen, vil ligge mellom 0,0 og 0,2 prosent. Med mindre inflasjonstallene kommer høyere enn dette, vil krona trolig falle i verdi. Da vil det nemlig være svært gode muligheter for et rentekutt torsdag.

Følg valutamarkedet her.Følg rentemarkedet her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag