Gå til sidens hovedinnhold

- Renta kan gå under 2 prosent

Hvis krona slår seg vrang og Ola og Kari begrenser lønnskravene til våren, kan Gjedrem bli tvunget til å kutte renta under 2 prosent. Det spår ekspertene i Nordea.

Svært mange mener renta allerede er for lav. Men analytikerne i Nordea holder fast på at Gjedrem vil kutte nok en gang. Kuttet vil komme allerede førstkommende onsdag, da Norges Bank skal avsi sin første rentedom for året.

Tror Gjedrem kutter

Nordea Markets tror kuttet fra 2,25 til 2 prosent blir det siste på en stund. Først mot slutten av 2004 vil renta begynne å stige igjen.

- Vi tror på 0,25 prosentpoeng kutt, men det er helt opplagt stor usikkerhet omkring det, understreket seniorøkonom Erik Bruce da han la fram den siste kvartalsrapporten fra Nordea Markets mandag.

Den oppfatningen deler kollegene i DnB NOR, som også publiserte en fersk analyse mandag.

«For å være sikker på at kronekursen holder seg svak, ligger det altså an til at Norges Bank leverer det som er priset inn i rentemarkedet og endog indikerer muligheten for et nytt rentekutt», skriver DnB NOR-økonomene.

Rente under 2 prosent?

Samtidig utelukker ikke Nordea-økonomene at et moderat lønnsoppgjør til våren kombinert med rentekutt i Sverige og euroland samt en sterkere krone kan presse fram ytterligere rentekutt.

I kvartalsrapporten skriver analysehuset at oppgangen i norsk økonomi nå i stor grad er drevet av det svært lave rentenivået. Veksten i fastlands-Norges BNP anslås til 3,5 prosent i 2004, og 3 prosent i 2005.

- Med uendret strategi fra Norges Banks side, er det ikke sikkert at rentebunnen blir 2 prosent, påpekte Bruce, og viste til at sentralbanken har signalisert at inflasjonsmålet på 2,5 prosent skal nås, koste hva det koste vil.

I øyeblikket er den underliggende inflasjonen her til lands under 1 prosent. Billigere importvarer Kina og andre lavkostland er hovedgrunnen til den rekordlave prisveksten.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial