Gå til sidens hovedinnhold

- Renta skal videre opp

- Vi vil se flere renteøkninger utover høsten, mener ekspertene.

Finanskrisen som nærmest har lammet verdens aksje- og kredittmarked den siste tiden vil utover høsten kunne påvirke lommeboken din i form av flere rentehevinger.

Les alt om finanskrisen her.

DnB Nor var ute allerede mandag og varslet at de ville sette opp renten for kundene sine.

- Alle de andre bankene vil komme etter om kort tid, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til Nettavisen.

Les også: Nå kan flere få høyere rente

Ytterligere renteøkninger
Det er slett ikke sikkert du slipper unna med denne ene renteøkningen.

- Nå har innlånskostnadene for banker økt med rundt et halvt prosentpoeng, noe som ennå ikke er tatt ut til kundene. Det gjør at vi må regne med enda høyere rente fra bankene i tiden fremover, uavhengig av hva Norges Bank gjør med styringsrenten, sier sjeføkonom Frank Jullum i Fokus Bank til Nettavisen.

Prøv disse nyttige tjenestene fra Nettavisen:

Sjekk om du kan spare 5000 kroner årlig på boliglånet ditt
Dette betyr en renteøkning for deg
Så mye kan du låne

Følger etter lokomotivet DnB Nor
Jullum får støtte av seniorøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken.

- Jeg tror vi vil se flere rentehevinger fra bankene. Fortsatt ligger de i etterkant av pengemarkedsrentene, sier han til Nettavisen.

Syed tror vi nå vil se et lite ras av renteøkninger fra bankene.

- Det er ofte sånn at konkurransen mellom bankene gjør at ingen tør å være først ute med rentehevingen. Det må en stor aktør til for at de andre skal slenge etter. Den jobben har nå DnB Nor gjort, sier han.

Og uheldigvis for alle låntagere tror Syed at lokomotivet vil fortsette ferden.

- Jeg tror ikke DnB Nor er ferdig med sine hevinger, er hans spådom.

Fokus på pengemarkedsrenten
Tidligere var fokus for norske lånekunder rettet mot Norges Banks styringsrente. Det siste året har derimot pengemarkedsrenten fått vel så mye oppmerksomhet.

Dette er renten bankene betaler når de låner penger av hverandre, og denne har steget langt mer enn styringsrenten det siste året. Derfor har utlånsrenten din steget mer enn Norges Banks styringsrente.

Den siste tiden har pengemarkedsrenten holdt seg stabil høy, så hva er da årsaken til at bankene likevel føler seg tvunget til å øke renten akkurat nå?

- Det bankene betaler i innlån er egentlig pengemarkedsrenten pluss et ekstra påslag. Dette påslaget var på nær null for noen måneder siden. Nå er det derimot økt til mellom 100-150 basispunkter (1-1,5 prosentpoeng red.anm.), fordi banker er mindre villige til å bytte penger i dagens svært usikre situasjon. Denne økningen i bankenes fundingkost gjør nå at utlånsrenten din øker, sier Harald Magnus Andreassen.

Hør på Kristin!
Da kan det være smart å lytte til hva finansminister Kristin Halvorsen sa til NRK Kveldsnytt mandag. Hun oppfordret alle norske lånekunder til å være mer kritiske mot banken sin, og passe på at banken ikke benytter dagens usikre situasjon til å øke renten mer enn nødvendig.

- Bruk eksempler fra banker som har lavere rente enn den du har selv og gå til banken din og si «Hør her, jeg vil ha bedre betingelser», oppfordret Halvorsen.

Nettopp den jobben gjør Nettavisens nye tjeneste for deg:

Sjekk om du kan spare minst 5000 årlig på boliglånet (gratis).

Tåler du flere rentehevinger? Kommenter under.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken