*Nettavisen* Økonomi.

Renta skremmer børsen

Signaler om høyere renter i USA sendte de europeiske børsene i rødt onsdag. Selv ikke stigende oljepris kunne redde Oslo Børs i pluss.

05.01.05 17:32

Det er den amerikanske sentralbanken som skremmer investorene. Banken er bekymret for at den lave renta skal påvirke inflasjonen i USA, og ønsker å heve renten mer enn forventet. Det liker investorene dårlig.

I det hele tatt ble onsdag en dårlig dag på Oslo Børs. Størsteparten av de mest omsatte aksjene endte ned, også Statoil og Hydro faller på tross av at oljeprisen ser ut til å stabilisere seg.

Statoil endte dagen ned 0,27 prosent, mens Hydro faller 1,06 prosent til 466 kroner.

Et hederlig unntak fra fallet er Frontline, som igjen peker oppover. Ratene i stortankmarkedet ser ut til å ha stabilisert seg, og administrerende direktør Oscar Spieler i Frontline Management tror tankratene vil stige igjen.

-Vi ser ingen endring i de fundamentale markedsforholdene siden antall skip er omtrent det samme og oljeforbruket i Kina og USA stiger. Det er psykologien som har endret seg, der eierne av lasten ikke lenger er bekymret for transportkapasiteten, sier Spieler til Bloomberg News.

Han tror markedet vil ta seg opp igjen med høyere rater i januar og februar.

I tørrbulkmarkedet ser det derimot mindre hyggelig ut. Rederiet Camillo Eitzen mener litt mindre tilgang på laster og større tonnasjeeffektivitet har senket ratene i tørrbulkmarkedet.

- I tillegg spiller psykologien inn, den forsterker nedgangen, uttaler Camillo Eitzen-sjef Axel Eitzen til Reuters.

Camillo Eitzen ligger på taperlisten, med et fall på 3,15 prosent til 53,75 kroner.

Aller verst har fallet i bulkratene gått ut over Golden Ocean onsdag. Aksjen ligger på topp på taperlisten på Oslo Børs, med en nedgang på 10,35 prosent til 3,29 kroner.

Blant dagens vinnere av de mest omsatte aksjen finner vi Gresvik, som stiger på spekulasjoner etter at en post på 5,55 prosent av ble kjøpt opp. Ryktene sier investor Olav Nils Sunde er kjøpere, og i fjor kjøpte Sunde seg opp til 34 prosent i selskapet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.