Gå til sidens hovedinnhold

Rente, kunnskap og spark til røde fugler

Etter sentralbanksjef Svein Gjedrems årstale, tror samfunnstoppene på svak renteoppgang og at norske studenter bør lære seg matte.

Norges Bank-sjef Svein Gjedrems holdt sin årlige oppsummering torsdag kveld. Ifølge økonomene var det ikke mye nytt i talen.

Sentralbanksjefen gjentok som så ofte før at låneveksten hos norske husholdninger gir grunn til bekymring, og at renten skal opp i små - og ikke hyppige - skritt.

I tillegg uttalte Gjedrem at statlige selskaper unngår å stagnere kun dersom de er underlagt samme markedsdisiplin som andre. Et annet aspekt som ble trukket frem var at mattekunnskapene hos ferske studenter har gått sterkt tilbake de siste årene.

- Irettesettelse av «røde fugler»
En rekke norske politikere og næringslivstopper overvar talen, og inntrykkene var mange.

Tidligere finansminister Per-Kristian Foss mener Norges Bank-sjefen kom med et lite spark til alle som ivrer for større statlig kontroll.

- Det var en klar irettesettelse av de røde fuglene i SV og Ap, som tror man kan drive statlig eierskap ved intervensjon, sier Foss.

Han påpeker at også staten må forvalte etter aksjelover og andre regler, i likhet med øvrige eiere.

Redd for kompetansemangel

- Det var to punkter som var spesielt bra. Det ene var oppfordringen til staten om å være en forutsigbar eier. Det andre var den enorme betydningen av gode kunnskaper i fremtiden, sier investor Johan H. Andresen jr. til TV 2 Nettavisen på vei ut av bankens lokaler.

Andresen mener det allerede er for få mennesker med rett kompetanse i flere miljøer. Han tror det kan bli vanskelig i fremtiden dersom ikke norske studenters lærdom kommer på plass.

- Dersom realkunnskapen går ned, og etterspørselen etter den samme kunnskapen stiger, kan vi få en uheldig reaksjon, påpeker Andresen.

- Svak renteoppgang
Milliardær Stein Erik Hagen synes i likhet med Andresen at kommentarene om mattekunnskap var oppsiktsvekkende. Men Hagen er mest opptatt av fremtidige rentehevinger i kombinasjon med lånevekst.

- Plansjene der Gjedrem viste konsekvensene for familier med lav inntekt ved økte renter gjorde inntrykk, sier Hagen til TV 2 Nettavisen.

Han viser til sentralbanksjefens uttalelser om at en familie med halvannen million i lån og inntekt på til sammen 600.000 kroner vil slite ved rentehopp på tre prosent.

- Jeg sitter også igjen med følelsen av at vi vil se en svak, svak renteoppgang fremover, tror den tidligere kjøpmannen.

Må unngå overoppheting
Finansminister Kristin Halvorsen bet seg merke i bekymringen rundt den kraftige kredittveksten.

- Det var en påminnelse om at en del husholdninger, spesielt unge førstegangsetablerere, har høy gjeld, og vil ha problemer med å klare en renteheving, sier Halvorsen til TV 2 Nettavisen.

- Hva kan dere i regjeringen gjøre for å unngå situasjoner der mange får gjeldsproblemer?

- Vi må passe på at vi fører en ansvarlig politikk, for å unngå overoppheting når det er gode tider med økonomisk vekst, mener finansministeren.

Tror ikke på økonomene
I takt med at sysselsettingen har strammet seg til, har stadig flere økonomer ropt om høyere rente. I årstalen synes fungerende LO-sjef Roar Flåthen at sentralbanksjefen heller kaldt vann i blodet på de ivrige økonomene.

- Gjedrem støttet ikke økonomenes ønsker om kraftigere renteøkning, men la tvert i mot vekt på en mer langsiktig og stabil utvikling, sier LO-toppen til TV 2 Nettavisen.

Men heller ikke Flåthen kan komme unna at renten skal opp, selv om han tror det vil ta en stund.

FLERE BILDER FRA ÅRSTALEN:

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken