*Nettavisen* Økonomi.

Rentefesten fortsetter

Sentralbanksjef Svein Gjedrem kunngjorde i dag sitt sjuende rentekutt på rad. Styringsrenta senkes til 2,5 prosent, men nå er det trolig slutt på rentekuttene.

17.09.03 15:20

Norges Banks foliorente senkes fra 3,0 til 2,5 prosent. Det er klart etter at Norges Bank avholdt styremøte onsdag.

Rentesatsen er den laveste siden 1950-tallet.

- Norges Banks beslutning om å sette ned renten med ytterligere 0,5 prosentpoeng er et viktig bidrag for å stabilisere utviklingen i arbeidsledigheten og trygge arbeidsplassene i konkurranseutsatt sektor, sier finansminister Per-Kristian Foss i en kommentar.

Bunnen er nådd

Samtidig varsler sentralbanksjef Svein Gjedrem at grunnholdningen endres til nøytral.

Det medfører at Norges Bank anser det som like sannsynlig at inflasjonen på to års sikt vil havne under som over 2,5 prosent med dagens rente. På godt norsk betyr det at rentedøren trolig er lukket for denne gang, og at Gjedrem nå ser etter muligheter for å øke renta igjen.

- Det betyr i effekt at vi er på rentebunnen. Det skal skje ganske mye for at Norges Bank begynner å kutte i renta igjen nå, sier sjefanalytiker i Nordea, Erik Bruce, til TV 2 Nettavisen.

Ventet rentekutt

På forhånd hadde 10 av 12 økonomer ventet et rentekutt på 0,5 prosentpoeng. Det viser en ringerunde foretatt av TDN Finans. Samtlige hadde også ventet at grunnholdningen ble holdt på en såkalt ”easing bias”.

- Vi hadde ventet at Gjedrem ville holdt døren åpen for flere kutt, om ikke annet så for å holde krona i ro, sier Bruce.

Advarte mot kutt

Makroøkonomene hadde på forhånd advart Gjedrem mot å kutte ytterligere i renta. Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener likevel at beslutningen var rett.

- Det er liten fare ved å gjøre det. Hvis det viser seg å være en feil beslutning kan renta alltids settes opp igjen. Det Norges Bank ikke har råd til nå, er å ligge for høyt på rentesiden, som de gjorde i fjor høst, sier Andreassen til TV 2 Nettavisen.

Torsdag stiller sentralbanksjef Svein Gjedrem på nett-treff i TV 2 Nettavisen. Spørsmålene dine kan du sende inn her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.