*Nettavisen* Økonomi.

Rentefesten fortsetter

Foto: Bjørn Sigurdsøn/SCANPIX

Norges Bank og Svein Gjedrem holder sin styringsrente uendret på rekordlave 1,75 prosent, og gir ingen hint om at rentefesten går mot slutten.

02.02.05 15:22

På forhånd ventet et samlet analytikerkorps at renten ville bli holdt uendret.

Renten har nå vært 1,75 prosent siden 11. mars i fjor, da den ble senket fra 2,0 prosent.

Markedet tar meldingen med sinnsro. Kronen er praktisk talt uendret i forhold til både euro og dollar en halv time etter at rentebeskjeden kom.

Ingen alternativer
Dessuten gjentar sentralbankstyret at det ikke så noen klare alternativer til uendret rente.

Fortsatt holder Norges Bank en solid vekst i boligpriser, lån og produksjon (som skulle tilsi høyere rente) opp mot lav prisvekst (som skal tilsi lavere rente). Norges Bank styrer mot en langsiktig prisvekst rundt 2,5 prosent, men har nå lenge vært under dette målet.

Venter på utlandet
I dagens melding gjentar også sentralbanksjef Svein Gjedrem at Norges Bank bør ligge etter andre sentralbanker med å heve renten. En del observatører hadde spekulert på om denne formuleringen ville bli fjernet, noe som ville bli tolket som et trekk i retning av en snarlig renteoppgang.

Og det kan bli lenge å vente. Norges Bank skriver at det er risiko for at rentehevninger internasjonalt skyves ut i tid på grunn av mulig lavere vekst.

Selv om Norges Bank skriver om andre sentralbanker, tolker markedet dette til å gjelder den europeiske sentralbanken, for andre sentralbanker, i USA og Storbritannia, har for lengst begynt med rentehevninger. USAs sentralbank ventes å fortsette denne opp denne trappen i kveld, med en hevning fra 2,25 til 2,50 prosent.

Heller ikke kutt
Det er altså ingen indikasjoner i retning av renteheving, men Svein Gjedrem & Co. gir heller ikke grunn til å vente rentekutt:

- Den uvanlig lave renten og utviklingen i inflasjonen og produksjonen tilsier at ytterligere rentenedsettelser nå er mindre aktuelt, heter det i rentemeldingen.

Styringsrenten er nå på et historisk lavmål - i moderne tid - etter kutt fra 7 prosent senhøsten 2002 og frem til våren 2004.

TV 2 Nettavisen skrev tidligere i dag om den ekstremt lave avkastningen investorene er villige til å akseptere fordi de ikke tror prisveksten vil komme opp til Norges Banks mål i overskuelig fremtid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag