Gå til sidens hovedinnhold

Rentefesten fortsetter

Sentralbanksjef Svein Gjedrem overgår forventningene. Dagens møte i Norges Bank endte med dobbelt rentekutt. Sjekk hva du sparer.

Styringsrenta ble senket fra 4,0 til 3,0 prosent ved dagens hovedstyremøte i Norges Bank.

På forhånd hadde de fleste ekspertene spådd at renta ville senkes til 3,5 prosent, for så å bli kuttet ytterligere senere i høst.

Det medfører at Norges Bank anser det som mer sannsynlig at den neste renteendringen blir en nedsettelse, enn at det blir en oppgang. På godt norsk betyr det at Gjedrem har mer krutt på lager.

Lagt vekt på krona

– Jeg er ikke veldig overrasket, og dette viser at de har valgt å legge størst vekt på å holde krona svak, sier sjeføkonom i DnB, Øystein Dørum til TV 2 Nettavisen.

– Hensynet til innenlands-økonomien tilsier etter min mening at det ikke var behov for et så stort rentekutt, sier han videre.

På forhånd hadde de fleste ekspertene spådd at renta ville bli senket til 3,5 prosent, for så å bli kuttet ytterligere senere i høst. Med unntak av Gjensidige NOR venter samtlige analysehus at renta skal helt ned til 3,0 prosent. Gjensidige NOR tror på ytterligere kutt til 2,5 prosent.

Dagens rentekutt medfører at Gjedrem nå har senket renta med 4,0 prosentpoeng siden midten av desember.

Gledet Foss

– Norges Banks beslutning om å sette ned renten med ytterligere ett prosentpoeng er et viktig bidrag for å sikre og skape arbeidsplasser i konkurranseutsatt sektor, sier finansminister Per-Kristian Foss i en kommentar.

Foss mener at vi nå kan se konturene av et oppsving i økonomien.

– I det siste har det også kommet enkelte signaler om en mer positiv utvikling i internasjonal økonomi. Sammen med lavere renter legger dette forholdene til rette for et gradvis oppsving i norsk økonomi gjennom resten av 2003 og 2004. Dette vil kunne gi et positivt bidrag til sysselsettingen, sier Foss.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem