Rentefrys ga børsfall på Wall Street

Alle de tunge indeksene på Wall Street trakk opp tirsdag formiddag, men samtlige endte i minus etter at investorene hadde svelget budskapet om fortsatt lav rente. Verst gikk det utover teknologibørsen Nasdaq.

10.12.03 00:52

Tirsdagen startet så bra for de tre store. Dow Jones-indeksen steg over 10.000 poeng for første gang siden mai 2002. Også S &P og Nasdaq kom bra ut av blokkene, men sistnevnte gikk på en real smell. Over 2 prosent ned var Nasdaq da børsene stengte.

- Første skritt

Som ventet holdt Sentralbanken styringsrenta fast på det historisk lave nivået og gjentok sitt løfte om å holde lånekostnadene ned for en lengre periode. Men «The Fed» sa at faren for fallende priser har sunket.

Analytikere sier at rentevedtaket og signalene om at faren for deflasjon nå veies opp av sjansen for et større prispress, betyr at sentralbanken bereder grunnen for en eventuell oppgang i renta.

- Det er første skritt i en lang prosess for dem som går ut på å stramme den økonomiske politikken, som tidligst vil bli merkbar i midten av neste år, sier økonom Mark Zandi ved Economy.com, ifølge Reuters.

Deflasjonsspøkelset mindre skummelt

Men fortsatt stemte altså medlemmene av sentralbankens rentekomitte enstemmig for å holde styringsrenta på 1 prosent, det laveste nivået siden 1958. Det var på forhånd knyttet spenning til ordbruken sentralbanken ville velge.

Den valgte å gjenta forsikringene fra august om at den er beredt til å gjøre alt som er nødvendig for å få hjulene i den amerikanske økonomien til å snurre fortere.

- Sjansen for et ubehagelig fall i inflasjonen har gradvis minsket de seneste månedene og synes nå å være like trolig som en oppgang i inflasjonen, sa sentralbanken i sin uttalelse tirsdag. Den erkjente imidlertid at det er mye som gjenstår før farlige prisstigninger er sannsynlig.

19 av 22 tror på lang lav rente

En rundspørring blant 19 av de 22 topp-megleren, foretatt av Reuters etter «The Feds» uttalelse, viser at de tror renta vil holdes stabil minst fram til mai neste år. Åtte av de spurte tror ikke på renteoppgang før i 2005.

Obligasjonsprisene steg først, men falt så etter at avgjørelsen var kjent. Aksjene svekket seg, trass i det faktum at et fortsatt magert rentenivå regnes som en fordel for aksjer, fordi investorene allerede hadde høynet prisene i forkant av rentemøtets avklaring.

Nøkkeltall mandag:

Dow Jones: 9923,42 poeng, ned 41,85 (- 0,42 prosent)

Nasdaq: 1908,32 poeng, ned 40,53 (- 2,08 prosent)

S&P 500: 1060,18 poeng (- 0,85 prosent)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.