*Nettavisen* Økonomi.

Rentekrangel blant ekspertene

Hva skjer med rentenivået fremover? Når kommer neste renteøkning? Makroøkonomene er slett ikke enige.

11.08.05 16:32

Spådommene om når sentralbanksjef Svein Gjedrem hever renten neste gang, er svært sprikende. For mens enkelte hevder det vil komme en oppgang allerede ved neste rentemøte, tror andre rentehoppet vil drøye helt til neste år.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er blant dem som tror neste renteøkning kommer i september.

- I gjennomgangen fra Norges Bank torsdag, var det en svært positiv vurdering av økonomien hele veien, både ute og hjemme. Men det var spesielt litt friskere ute, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til TV 2 Nettavisen.

Det er på bakgrunn av denne uttalelsen at Andreassen har fremskyndet hoppet.

Ikke store nok hendelser
Også sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Markets tror renten vil stige med 0,25 prosentpoeng ved neste møte.

- Det er riktignok lavere prisstigning i juni og juli enn ventet, men det er ingen grunn til å endre utsiktene, sier Mork til TV 2 Nettavisen.

Handelsbanken-økonomen mener det må skje større ting enn som så for å gi utslag på rentestrategien.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Svigningene må være av langvarig natur før hevingen blir skjøvet frem i tid. Dette kan for eksempel være mer strukturelle grunner til å tro på en langvarig sterk krone, eller langvarig svak prisstigning, mener Mork.

- Lenge til rentehopp
Sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Securities er slett ikke enig.

- Vårt poeng er at vi driver lenger og lenger bort fra inflasjonsmålet. Norges Bank kan se bort fra lav inflasjon og uventet stigning i arbeidsledigheten i en periode, men vi er ganske sikre på at prisveksten vil skuffe utover høsten. Dette vil begrense handlingsfriheten, påpeker Terra-Andreassen overfor TV 2 Nettavisen.

Sjeføkonomen mener det blir vanskelig for Norges Bank å heve renten i et slikt bilde.

- Vi har lagt inn en renteheving på 0,25 prosent i første kvartal til neste år, men det kan drøye enda lenger. Jeg tror vi må lære oss å leve med dagens lave rentenivå, vi kan ikke ha høyere rente enn andre land i Europa, sier Andreassen.

Han mener logikken er enkel, det er bare å se på hva som skjer i nabolandene.

I Tyskland ventes det en rente på to prosent ved årsskiftet 2006/2007. I Sverige vil den høye ledigheten, som er på vei opp, legge en demper på økonomien. Den svenske sentralbanken kuttet før sommerferien styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, til 1,50 prosent.

- Hvordan vi skal kunne heve renten uten at kronekursen går til værs er meg en gåte. Men jeg har tatt feil før, sier Terra-økonomen.

Annonsebilag