Renten kan stoppe europeisk aksjefest

Aksjefesten i Europa kan bli bremset av at obligasjonsrentene gjør utbytteaksjer mindre attraktive.

18.04.06 09:06

Blomberg News skriver tirsdag at selskapene på Dow Jones Stoxx 50-indeksen, som er en bred europeisk aksjeindeks, i gjennomsnitt betaler ut utbytte på 3,15 prosent av aksjekursen.

Direkteavkastningen er dermed 0,8 prosentpoeng under avkastningen på den 10 åringe tyske renten, noe som er en europeisk benchmark. Spreaden, eller forskjellen på obligasjonsrenten og utbytte, har mer en tredoblet seg så langt i år.

En indeks av de europeiske aksjene som leverer ut mest direkteavkastning, Stoxx Select Dividend 30-indeks, falt forrige uke mer enn Stoxx 50-indeksen forrige uke. Mens den brede indeksen falt 0,1 prosent forrige uke, falt utbytteaksjene med 1,4 prosent.

Det kan indikere at investorer selger seg ut av tunge utbytteaksjer for heller plassere kapitalen i obligasjonsmarkedet.

Når året startet var forskjellen på direkteavkastningen i Stoxx 50-indeksen og den tyske tiåringen (tysk statsobligasjon med varighet 10 år. Red. anm) på 0,22 poeng. Men i løpet av året har spreadet tiltet i favør av obligasjoner.

Samtidig har europeiske obligasjonspriser falt etter tegn på økende inflasjon og økt økonomisk ekspansjon. Dette gjør at direkteavkastningen på obligasjonene stiger, og gjør det mer attraktivt å kjøpe obligasjoner enn å kjøpe aksjer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.