*Nettavisen* Økonomi.

Rentene faller etter Gjedrem-tale

Blir lønnsveksten lav framover, kan det være duket for flere rentekutt, påpeker sentralbanksjef Svein Gjedrem. I dag faller markedsrentene.

14.11.03 12:05

Markedsrentene trekker ned fredag. Reaksjonen kommer etter at sentralbanksjef Svein Gjedrem i en tale i Trondheim torsdag gjorde det klart at lav lønnsvekst neste vår kan føre til ytterligere lettelser i pengepolitikken.

Norges Bank regner med at lønnsveksten vil havne på 4,25 prosent i 2004. Havner den lavere enn det, som mange makroøkonomer venter, vil Gjedrem kunne bli presset til ytterligere rentekutt.

- Det er et ganske sterkt signal som Gjedrem kom med i går. Det betyr at utfallsrommet for norske renter er veldig stort. Det virker mindre sannsynlig at vi får flere rentekutt, men vi kan absolutt ikke utelukke det, sier seniorøkonom i Nordea, Marius Lømo, til TV 2 Nettavisen.

- Markedet tar det med fatning, men trenden med nedgang i rentene fortsetter fra torsdag, sier Lømo videre.

Styringsrenta ligger i dag på 2,5 prosent. For ett år siden lå renta på 7,0 prosent. De fleste tror at rentebunnen er nådd, og det tyder også de signalene som Norges Bank kom med på det siste rentemøtet i oktober.

Det avgjørende blir likevel prisveksten. Norges Bank styrer etter et inflasjonsmål hvor det siktes inn på en prisvekst på 2,5 prosent to år fram i tid. Blir lønnsveksten lav, vil også prispresset minske.

Dermed kan Gjedrem komme i skvis mellom en generell konjunkturoppgang på en side, og inflasjonsmålet på den andre siden.

- Det er klare signaler om konjunkturoppgang ute, men Gjedrem kan komme under press som følge av inflasjonsmålet. Det blir et problem for Norges Bank hvis lønnsveksten blir så lav at prognosene vil antyde en inflasjon som fortsatt blir liggende under inflasjonsmålet, sier Lømo.

Følg utviklingen i rentemarkedet her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.