Gå til sidens hovedinnhold

Renteoppgangen kommer – bind renten nå

Kronen har svekket seg kraftig den siste tiden, men renten skal opp. Det kan lønne seg å binde renten, mener renteeksperter.

Det er konsumpris-tallene som kom sist uke som har svekket kronen. Prisveksten ble mye lavere enn markedet og Norges Bank ventet.

Dyrere utenlandsferier
En svekket krone betyr i korte trekk dyrere utenlandsferier, dyrere importvarer og et løft for eksportindustrien. Samtidig vil en svakere kronekurs gjøre det enklere for Norges Bank å sette renten opp for å holde inflasjonen i sjakk og dempe kredittveksten.

- Lønner det seg å binde renten?

- Det er ikke åpenbart at det er en kule å binde renten, men som en fordeling av risikoen kan det lønne seg, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities til TV 2 Nettavisen.

- Tross alt er pengemarkedsrenten et utslag av det flere 1.000 aktører mener er riktig rente fremover, så det skal litt til for å slå dem, fortsetter Andreassen.

Også seniorøkonom Erlend Lødemel i DnB NOR Markets støtter Andreassen.

- Jeg tror det kan være fornuftig, men erfaringen tilsier at slik timing er vanskelig og at usikkerheten er stor, sier Lødemel til TV 2 Nettavisen.

Bind når det ser som dyrest ut
Det er når det ser dyrest ut at det er billigst å binde renten. Det skyldes at langrentene normalt sett ikke faller like mye som de kortsiktige rentene når sentralbankene kutter renten.

- Dermed blir forskjellen mellom fast og flytende rente stor når de korte rentene er lavest. Men samtidig er det da de lange rentene er lavest og det kan være mest lønnsomt å binde rentene på lånene, sier Andreassen.

Når sentralbankene setter opp sine renter så stiger normalt de langsiktige rentene, men de stiger mindre enn de kortsiktige.

- Dermed gjør mange den feilen at de binder renten etter at sentralbankene har satt opp renten fordi da blir ofte de langsiktige rentene lavere enn de kortsiktige. Men likefullt er det da de langsiktige rentene er på det høyeste, sier Andreassen.

De lange pengemarkedes rentene nærmer seg historisk bunnivå og handles for tiden til 3,53 prosent, 0,11 prosent høyere enn bunnen i september i fjor.

- Den har falt med 0,5 prosent på kun noen måneder, så tiden kan være inne med tanke på å binde renten, sier Lødemel.

1,25 prosent i 2006
Ifølge Andreassen venter markedet at Norges Bank setter opp styringsrenten med 0,25 prosent i mars, nye 0,25 prosent i juni og ytterligere 0,25 prosent i november.

Andreassen og First Securities tror imidlertid at det blir flere renteøkninger i høst og har inne totalt 1,25 prosent i løpet av året.

- Norsk økonomi trenger snart en mer normal rente, sier Andreassen.

Den siste tide kronefall har ført til at markedet har endret sitt syn på at Norges Bank allerede på onsdags rentemøte ville måtte sette opp renten.

- Markedet trodde at Norges Bank ville heve renten noe raskere enn det sentralbanken selv signaliserte i november. Den overraskende lave prisveksten førte til at markedet gjekket sine renteforventninger ned mot Norges Bank sine, sier Andreassen.

Feil opprulling
- Så Norges Bank hadde rett?

- Både ja og nei. Ja, de fikk rett på at renten ikke skulle opp før i mars, men nei på årsaken. De forventet seg en inflasjon på 1,3 prosent, men den havnet på 0,9 prosent, mens kronen har svekket seg mer enn de trodde, sier Andreassen.

- Sagt litt enklere kan man si at Norges Bank scoret etter en opprulling på høyresiden, mens planen var en opprulling på venstresiden?

- Helt korrekt, sier Andreassen.

Også DnB NOR Markets og Lødemel spår renteoppgang i mars.

- På rentemøte til onsdag vil det ikke skje noe, men i mars settes den opp 0,25 prosent, sier Lødemel.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken