*Nettavisen* Økonomi.

Renteskruen strammes ubønnhørlig

Både den europeiske og den danske sentralbanken kom med rentehevinger torsdag. Også her hjemme kom makrotall som peker mot høyere rente.

02.03.06 20:58

(NA24): Til tross for moderat inflasjon i de fleste land, kryper rentene stadig oppover – riktignok fra historisk sett svært lave nivåer.

Torsdag ettermiddag melder den danske sentralbanken at styringsrenten heves et kvart prosentpoeng til 2,75 prosent, etter at den også ble hevet i februar.

Tidligere i dag hevet den europeiske sentralbanken (ESB) som ventet styringsrenten med et kvart prosentpoeng til 2,50 prosent. Banken hevet også renten i desember, etter flere år med en styringsrente på 2 prosent.

- Det er ganske klart at ESB kommer til å gå videre med rentene, sier europeisk rentestrateg Laurent Fransolet hos Barclays Capital til nyhetsbyrået Bloomberg News.

Fortsatt er renteoppgangen i Europa moderat i forhold til i USA, hvor renten er hevet fra rekordlave 1,0 prosent sommeren 2004, til 4,50 prosent nå.

Dagens renteheving i Europa var ventet, men bidrog likevel til å styrke euro-kursen mot dollar. En euro koster nå drøyt 1,20 dollar, mot drøyt 1,19 da rentebeskjeden kom.

Dilemma for Norges Bank
Her hjemme har også Norges Bank begynt å heve renten i det banken selv kaller små og ikke hyppige skritt.

Det første skrittet oppover kom siste juli, da renten ble hevet et kvart prosentpoeng til 2 prosent. Nå er den 2,25 prosent. Norges Bank skal møtes onsdag om to uker for å ta en ny renteavgjørelse.

Hovedbildet i Norge er i stor grad det samme som det har vært de siste årene: Mange faktorer viser at det er godt driv i den norske økonomien, både når det gjelder stigende BNP-vekst, lånevekst og boligpriser samt fallende arbeidsledighet. Men samtidig har veksten i konsumprisene holdt seg langt under det nivået Norges Bank sikter mot, og dette har forhindret vesentlig renteoppgang.

Normalt vil høyt trykk i økonomien slå ut i inflasjon, og sentralbanken vil da sette på bremsene i form av høyere rente. Men foreløpig ser det ut som globalisering og effektivisering har ført til at vi har kombinert høyt trykk med lav prisvekst.

Få jobbsøkere
I dag kom et nytt sett med ledighetstall fra Aetat, og disse bekreftet at antallet ledige stadig siger nedover. Ikke siden 1999 har så få arbeidssøkende registrert seg hos Aetat.

- Ledighetstallene overrasker på nedsiden nok en gang. Det viser at arbeidsmarkedet strammer seg raskere til, og det har vært en viss tendens til raskere nedgang det siste halvåret enn i tiden før. Vi har hatt en runde med solide tall for norsk økonomi, det er bare inflasjonen som er lav, sa seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen tidligere i dag.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag