Den europeiske sentralbanken (ESB) melder torsdag at de øker styringsrenten med 0,50 prosentpoeng til 0 prosent. ESB kliner til med såpass mye for å bidra til at den skyhøye europeiske prisveksten kommer tilbake til målet på 2 prosent. Det skal skje på såkalt mellomlang sikt.
Det er første gang siden juli 2011 at sentralbanken øker renten. Innskuddsrenten i i ESB har vært negativ siden 2014, altså den renten bankene får på sine innskudd i den europeiske sentralbanken.
Markedet var onsdag i villrede og anslo muligheten for 50/50 for en økning med henholdsvis 0,25 prosentpoeng og det dobbelte. Den amerikanske sentralbanken klinte til med hele 0,75 prosentpoeng i juni, og her kommer det flere kraftigere økninger.
Les også: Dollarsmell for norske turister: USA-ferien er blitt mye dyrere
Tydelige signaler
Lederen for ESB, Christine Lagarde, har ifølge DNB Markets sendt tydelige signaler om at økningen ville bli på 0,25 prosentpoeng. Men ESB skriver nå at de er villige til å ta sterkere grep enn det de tidligere har sagt.
Sentralbanken vil fra møte til møte bestemme seg for veien videre ut fra nye økonomiske nøkkeltall.
DNB Markets skrev i morgenrapporten onsdag at ikke-navngitte kilder nær den europeiske sentralbanken sa at anken vurderte en økning på 0,50 prosentpoeng. En slik heving vil i så fall ta renten opp til 0 prosent og markere slutten på perioden med negative renter. Det har altså skjedd, og de europeiske rentene skal videre opp.
USA har hevet rentene mye allerede, og det kommer altså mer. Det har bidratt til at for første gang på 20 år har dollaren vært like sterk som euroen.
Euroen styrket umiddelbart seg mot dollar etter den uventede kraftige økningen (se grafen inder), men er relativt uendret mot kronen.
Før rentebeslutningen ble kjent, måtte man betale 1,02 dollar for 1 euro (se grafen over).
Kronen ble notert til 10.17 mot euro rett før kl. 14.15. Kl 14.30 er kronesvekkelsen marginal til kurs 10.18 i det profesjonelle valutamarkedet. Europa-feriene er altså ikke blitt dyrere, selv om du må regne med en dårligere kurs enn det proffene får.
Les også: Børsen raser - kronen mot kjempesmell
Spagat
DNB Markets mener ellers det er en vanskelig spagat ESB står i for øyeblikket. Vekstutsiktene i Europa er ikke gode, som taler for å holde igjen med renteøkningene. Krigen i Ukraina skaper usikkerhet, og energisituasjonen gjør det hele ekstra ubehagelig.
Men Europa sliter i likhet med både USA og Norge med en svært høy prisvekst. Mange sentralbanken er for sent på banen med å heve rentene for å dempe prisveksten. I juni spådde ESB en europeiske prisvekst på hele 6,8 prosent i år, men at den vil falle til 3,5 prosent i 2023 og 2,1 prosent i 2024.
Holder vi matvarer og energipriser utenfor, er spådommen i år 3,3 prosent. Det er omtrent det samme som den norske tilsvarende kjerneinflasjonen. Det er denne prisveksten sentralbankene styrer rentene etter.