*Nettavisen* Økonomi.

Rentesprik på innskudd

Det er tre uker siden Norges Bank satte opp styringsrenten. Noen banker har økt innskuddsrenten, andre ikke. Se listen.

21.07.05 09:41

Det har ikke vært fett å være banksparer i Norge de siste par årene, med rekordlave renter. De dårligste tilbudene har knapt gitt rente i det hele tatt, men det har tross alt vært mulig å få et par prosent i rente i de beste bankene.

Den 1. juli hevet så Norges Bank sin styringsrente fra 1,75 til 2,0 prosent, den første økningen siden juli 2002.

Men har dette kommet banksparerne til gode? Svaret er både og, viser en gjennomgang av de bankene med de beste innskuddsrentene.

Noen har gitt hele rentehoppet videre til sparekundene, noen har gitt litt, og noen gir ingenting. Nå betyr ikke dette nødvendigvis at de som har endret renten er «snillest» med kundene, for de vil ofte ha justert utlånsrenten tilsvarende, til ulempe for kunder med lån.

Holder igjen
Blant bankene som ikke har justert, og som dermed faller nedover listen over de beste betingelsene, finner vi Bankia Bank og Privatbanken. Hos sistnevnte får TV 2 Nettavisen opplyst at man ikke planlegger å justere rentene, hverken på innskudd eller utlån, fordi man ønsker å bli mer konkurransedyktig på utlån med samme margin for banken. Hos Bankia Bank vil man ikke si annet enn at man vurderer saken fortløpende.

Landkreditt Bank lot også være å endre sparerenten da lånerentene ble justert i juli. Dermed faller banken fra toppen på listen, men ligger fortsatt godt an.

Den kristne banken Verdibanken har hevet renten med 0,15 prosent, og blir dermed også frakjørt på toppen av OBOS, som tilbyr den aller høyeste renten, med 2,35 prosent. Nå må man riktignok betale for å være medlem i OBOS, så helt rettferdig er denne sammenligningen kanskje ikke, i alle fall ikke hvis sparing er eneste grunn til å melde seg inn i OBOS.

Gir mer
BNbank har kommet seg med på listen ved å heve innskuddsrenten med 0,35 prosent. Banken har hevet lånerenten med 0,20 prosent, og skviser dermed sine egne marginer. - Flere kunder gjør at vi kan drive banken enda mer rasjonelt enn tidligere, sier adm. direktør Gunnar Jerven i BNbank.

Under er listen over banker som gir like høy rente til kundene som bankene selv får på innskudd i Norges Bank - altså den såkalte foliorenten, eller styringsrenten, som den gjerne kalles.

Innskuddstoppen

¿ OBOS 2,35 prosent
¿ Verdibanken 2,25 prosent
¿ Landkreditt Bank 2,25 prosent (ikke økt)
¿ Kredittbanken 2,15 prosent
¿ Storebrand Bank 2,1 prosent
¿ Privatbanken 2,05 prosent (ikke økt)
¿ Bankia Bank 2,0 prosent (ikke økt)
¿ BNbank 2,0 prosent

Rentesatsene er hentet fra bankenes hjemmesider. Vi har tatt utgangspunkt i et innskudd på mellom 50.000 og 100.000 kroner. Vi tar forbehold om at listen ikke nødvendigvis er komplett.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.