Gå til sidens hovedinnhold

Resett håver inn penger på mediestorm

Siden boikottaksjonene startet har det klirret i kassa hos Resett-redaktør Helge Lurås.

– Den kampanjen som har vært mot oss har definitivt vært gunstig for oss, ved å mobilisere våre lesere til å gi oss den støtten vi trenger, sier redaktør Helge Lurås til Nettavisen Økonomi.

Boikott

Den senere tiden har Resett vært gjenstand for mye debatt både i tradisjonelle og sosiale medier. Bakgrunnen er at Google utestengte dem fra annonsemarkedet deres, og tirsdag ettermiddag kom det beskjed om at tjenesten Vipps hadde utestengt nettstedet. Få timer etterpå hadde Vipps reversert beslutningen.

– Vi har fått 1.600 nye medlemmer siden påske, og har nå 2.300 medlemmer på en løsning vi opprettet for en måned siden, sier Lurås.

1,8 mill. i kassa

Medlemskap hos Resett innebærer en årspris på 1.069 kroner, eller du kan betale 99 kroner i måneden. Redaksjonen har ikke oversikt over hvor mange som velger hvilken betalingsløsning, men snittprisen blir 1.128 kroner for Resett. Det utgjør 1.8 millioner kroner for Lurås og hans nettsted i løpet av et år.

– Har de som går ut mot dere, og oppfordrer til boikott, i realiteten sendt penger rett i kassa til dere?

– Ja. Det har de gjort. En del av de 1.600 medlemmene er nok folk som hadde kommet etterhvert. Vi har fått de raskere enn vi hadde forventet. Det skyldes denne boikottkampanjen, det er det ingen tvil om, sier han.

Nettgiganten Google styrer store deler av annonsemarkedet på nett, og betyr store penger for mange norske mediehus. Selskapet oppga at grunnen til at Resett ble utestengt fra plattformen, var brudd på vilkårene.

Resett hadde nemlig oppfordret leserne til å klikke på annonser og kjøpe produkter hos annonsørene. Nettstedet fremholder at både Google-blokkeringen og Vipps-utestengelsen egentlig handler om en større politisk kampanje.

– Har dere ambisjon om å komme tilbake på Googles annonseplattform?

– Ja, det har vi. Vi kommer til å ta kontakt med Google gjennom våre advokater for å se hva vi må gjøre fra Resetts side for å kunne tas inn igjen. Vi tolker uttalelsene fra Google selv som at de holder døren åpen for det. Det har vi et håp om.

Lurås sier det er ikke aktuelt å gå til rettsstrid mot selskapet, men bruker advokater for å ha det formelle i orden.

Donasjonene flommer inn

Men det er ikke bare nye medlemmer Resett har fått de siste ukene. De har også fått store donasjoner.

– Nå har jeg ikke nøyaktig tall, men vi har fått noen hundretusener i donasjoner, oppgir Lurås.

- Har seg selv å takke

Redaktøren i det omstridte nettstedet ser ikke ut til å bøye av for kritikken.

– Kritikken mot dere har haglet fra flere hold, blant annet for brudd på tilsvarsretten. Har dere gjort grep?

Altså, bare så det er klart. Mye av den kritikken er misforstått kritikk, i den forstand at folk skal få tilsvar på sine egne uttalelser på sosiale medier. Det er når andre kommer med kritikk mot dem. Også der kan vi bli flinkere enn det vi har gjort. Men vi har ikke brutt oss noe radikalt på Vær Varsom Plakaten. Det er mange som skriver lederartikler og kommentarer om meg og Resett uten å kontakte oss for å få tilsvar, sier Lurås.

Han legger til:

– Folk har ikke tatt kontakt med oss for å få sine tilsvar på trykk. Det kan de takke seg selv for.

Sumaya Jirde Ali får «særlig beskyttelse»

– Men kritikken knyttet til Sumaya Jirde Ali – det har vært vel åpenbart at det har medført hets og kampanje?

– Når det gjelder Sumaya Jirde Ali har vi tatt en beslutning om at vi kommer ikke til å skrive om henne, med mindre NTB skriver noe om henne, eller hun vinner en pris eller noe. Hun har selv gitt uttrykk for at den oppmerksomheten om seg selv er noe hun ikke setter pris på. Hun får en slags særlig beskyttelse, sier han.

– Gjelder det kun henne, eller vil dere vurdere det for andre?

– Ja, vi vil vurdere det for andre også. Vi mener at også Sumaya Jirde Ali burde være gjenstand for kritisk journalistikk, men det er ikke gunstig for Resetts omdømme, sier han.

Enorm vekst i lesere

Vanligvis har Resett hatt omtrent 40.000 unike lesere hver dag. Siden påske har det økt til flere dager over 60.000. Resett understreker at tallene ikke er endelig kvalitetssikret.

– Vi har vært over 100.000 unike brukere om dagen, slik som når vi er på NRK-debatten og blir nevnt i de andre mediene. Det er for tidlig å si hvor mange som blir varige lesere. Ambisjonen er helt klart å puste dere i nakken, sier Lurås.

I mellomtiden ønsker de å få nærmere 100.000 faste lesere om dagen.

– Vi er ikke fornøyd med lesertallene om de er det samme om ett år.

Kommentarer til denne saken