Meta Platforms, Inc., tidligere Facebook, Inc., har hovedkontoret i Menlo Park i California. Selskapet eier de sosiale nettverkene Facebook, Instagram og WhatsApp.

Tall onsdag kveld for Meta viser totale inntekter i foregående kvartal på 28,8 milliarder dollar, og det er 1 prosent lavere enn i tilsvarende kvartal i fjor. Det har aldri skjedd før. Resultatet etter skatt ble 6,69 milliarder, en nedgang på hele 36 prosent fra samme kvartal i 2021.

Analytikerne ventet i gjennomsnitt totale inntekter i kvartalet på 28,9 milliarder dollar og en fortjeneste per aksje på 2,61 dollar, fasiten ble 2,46 dollar. Det skuffet aksjemarkedet.

Les også: Støres Facebook-grep vekker oppsikt: – Ikke en statsminister verdig

Svak vekst

Antall daglige brukere har økt med 3 prosent de seneste tolv månedene til 1,97 milliarder, antall månedlige brukere med bare 1 prosent til 2,93 milliarder.

I første kvartal utgjorde inntektene 27,9 milliarder dollar, en økning på 7 prosent fra samme kvartal i 2021. Overskuddet etter skatt var nærmere 7,5 milliarder dollar, 74 milliarder kroner.

Antallet daglige brukere var da 1,96 milliarder på verdensbasis, en økning på 4 prosent, antall månedlige brukere 2,94 milliarder. Det var en økning på 3 prosent. Facebook-gründer Mark Zuckerberg er likevel ikke helt misfornøyd.

- Vi legger økt energi og oppmerksomhet rundt nøkkelprioriteringene for selskapet for stenge usikkerheten på kort og lang sikt, sier han i en pressemelding. Han ser positive trekk i satsingen på Instagram-tjenesten Reels og kunstig intelligens.

Facebook venter at inntektene i tredje kvartal vil ligge i området 26-28,5 milliarder dollar. Det gjenspeiler en svak etterspørsel etter annonseinntekter, som de så gjennom andre kvartal. Usikkerhet i økonomien får skylden for det.

Les også: Nå lanserer Facebook en ny funksjon

Nesten halvert

Meta-aksjen stupte som grafen under viser i begynnelsen av året og er så ytterligere litt ned, men opp over 6 prosent onsdag kveld norsk tid etter rentebeskjeden i USA. Da kvartalstallene ble kjent, falt aksjen kraftig.

I en forhåndskommentar på Nasdaq var dommen at morselskapet til Facebook har slitt med lavere vekst i både antall brukere og annonseinntekter. Kjerneproduktene på Facebook og Instagram har skremt bort investorene. Tallene i første kvartal var likevel ikke så ille?

Så kommentatoren stilte spørsmålet om kursnedgangen er en overreaksjon. Det kan være en god kjøpsmulighet, fordi aksjen virker betydelig undervurdert sammenliknet med liknende store selskaper. Onsdag fikk han et svar på det.

Les også: Fabian Stang-innlegg får flere til å reagere: – Smålig og kjip oppførsel

Fire ganger Equinor

Markedsverdien av Meta Platform Inc var onsdag ettermiddag norsk tid 453 milliarder dollar, om lag 4500 milliarder norske kroner. Det er om lag fire ganger mer enn Equinor, Norges i særklasse mest verdifulle selskap.

Oljefondet eide ved årsskiftet Meta-aksjer for 83 milliarder kroner, som i dag er nede på 45 milliarder.