Gå til sidens hovedinnhold

Rett venstre til oss rike

Hva er viktigst: pent landskap på vei til hytta eller bekjempelse av fattigdom? spør Brasils utenriksminister. I Norge velger vi pent landskap.

NA24-KOMMENTAR: Brasils utenriksminister Celso Amorim ga rike og proteksjonistiske land det glatte lag under WTO-forhandlingene som i helgen gikk i stå i Genève. Slik kommenterte han den såkalte G10-gruppen, som omfatter blant annet Norge, Japan og Sveits, de landene som i største grad beskytter sitt egen landbruk:

- Det er veldig enkelt. G10 må bli fleksible. Det er en gruppe som består av veldig rike land. Nylig hadde jeg besøk i Brasil av en landbruksminister fra et G10-land. Han fortalte at «de fleste i vårt land har to hus. Og de liker å se vakkert landskap når de kjører fra sitt ene til sitt andre hjem», sa Amorim ifølge Nationen.

- Tatt i betraktning fattigdommen i mitt hjemland, kan vi ikke ta hensyn til sånt, sa han videre.

Nationen iler til med å opplyse at Norges landbruksminister Terje Riis-Johansen ikke har vært i Brasil i det siste.

Og det er en grei presisering. For beskrivelsen passer særdeles godt på Norge og argumentasjonen for den ekstreme beskyttelsen av norsk landbruk. Etter at både matvaresikkerhet (bedre og billigere mat kan importeres) og distriktsbosetting (folk flytter likevel) er kommet i bakgrunnen når norsk landbrukspolitikk skal forsvares, er det i dag bevaring av kulturlandskapet som er selve trumfkortet.

Landbruk kan torpedere
WTO-forhandlingene om videre liberalisering av verdenshandelen er inne i en kritisk fase i disse dager. Helgens forsøk var, igjen, mislykket.

Det største problemet er altså at rike land ikke vil foreta endringer av betydning i sin omfattende beskyttelse av egne bønder. Dette er uakseptabelt for u-land med stor landbrukseksport, som Brasil og India.

Land som Norge følger en strategi hvor de tilsynelatende gir innrømmelser, men bare så lenge disse ikke vil han noen praktisk betydning.

Hvem kjemper for de fattige?
Globaliseringsmotstandere i Norge hevder at de kjemper for interessene til verdens fattige. Det får de mager støtte for hos Brasils venstreorienterte regjering, som ledes av den tidligere skopusseren og fagforeningslederen Luiz Inacio Lula da Silva, eller bare Lula.

Brasil er et land med enorme forskjeller på fattig og rik. Det kanskje viktigste kriteriet for Lulas suksess i årene fremover (alle tror han blir gjenvalgt når det skal være valg i oktober) er om han evner å gjøre noe med de fattiges kår.

Hadde han hørt på den norske venstresiden ville han begrenset frihandel og globalisering for å oppnå dette. SVs ungdomsorganisasjon har for eksempel programfestet at verdens handelsorganisasjon, WTO, må legges ned.

Lula og hans regjering mener tvert om at en fri verdenshandel er særdeles viktig. Selv har han sagt at det vil være et enormt tilbakeslag hvis man ikke oppnår en ny WTO-avtale.

Vil føre til frustrasjon
Hvis moderate og demokratiske venstrekrefter, som i Brasil, sendes tomhendte hjem fra WTO-forhandlingene, vil det gi vind i seilene til dem som mener at frihandel bare gjelder når det passer for rike land. Det vil uten tvil styrke kortene til Latin-Amerikas mer radikale og mindre demokratiske politikere, som Venezuelas Hugo Chavez og Cubas Fidel Castro.

En slik utvikling blir sikkert hils velkommen blant de radikale globaliseringsmotstanderne både i Norge og andre land.

Vi andre må gremmes hvis dette blir resultatet av proteksjonisme fra Norge og andre rike land.

Are Slettaner tidligere leder for TV 2 Nettavisens økonomiseksjon og redaktør for iMarkedet.no. Han jobber nå for NA24 fra Houston, USA, og skriver blant annet kommentarartikler. Her kan du lese de siste dagenes kommentarer:

Klart for lønnsfest
Leker ikke butikk
Skit i distriktene, leve sjarken!
Si nei til dyr sparing
Enklest ikke best i politikken
Full fiasko – kjører videre
Heldigvis ble Union nedlagt
Dobbeltmoral i Dagbladet
Himmeltittere og radiolyttere
Juksemaker pipelort
Monstre i styrerommet
Vil gjenta fiaskopolitikk
Det lukter krakk
Selg denne galskapen!
Regjeringen ofrer forbrukerne
Hjelp, vi flyr!
Tilfeldig etikk
Når kapitalisme blir moralisme
Skål for verdensøkonomien!
Pause etter flause

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken