*Nettavisen* Økonomi.

Rikingene blir skattevinnerne

Finansminister Per-Kristian Foss foreslår store endringer i skattesystemet. Sjekk om du taper eller vinner når skatt og fradrag legges om.

26.03.04 18:08

I stortingsmeldingen om skattereformen som ble presentert fredag formiddag, lokker regjeringen med skattekutt på til sammen 12 milliarder kroner.

Skattereformen byr blant annet på mindre toppskatt, økt minstefradrag, en halvering av formueskatten samtidig som fordelsskatten på bolig fjernes.

- Sparer det sure til senere
Dermed er det lett å la seg friste av skattepakken. Det meste av det som vil oppleves som negativt, er spart til senere, poengterer advokat Gry Nilsen, leder for faglig avdeling i Skattebetalerforeningen.

- Her har jo regjeringen lagt opp til at alle skal fremstå som vinnere. Man samler alle godsakene først, og så venter de med å servere det sure til senere, sier Nilsen til TV 2 Nettavisen.

Det sure vil i hovedsak komme på fradragssiden. Skattemeldingen er basert på arbeidet til Skaugeutvalget, som i fjor foreslo å fjerne rubbel og bit av de ulike fradragsordningene. Foss har styrt klar av endringer i fradragsordningene i denne omgang, men han gjør det samtidig klart at regjeringen vil «gjennomgå ordningene med fordomsfrihet» i tiden framover.

- Det er her taperne på skattereformen vil dukke opp. Det ligger i kortene at regjeringen vil fjerne eller endre en rekke av fradragene. Det som antageligvis vil bli resultatet, er at man ikke fjerner fradragene med en gang, men heller hever terskelen slik at færre får tilgang, sier Nilsen.

Taper på boligen
En annen gruppe som vil stå igjen som potensielle tapere på reformen, er boligeierne. Riktignok fjernes boligskatten, men samtidig åpner regjeringen for at kommuner i større grad skal få frihet til å fastsette eiendomsskatten selv.

- De som opplever den skjerpingen av eiendomsskatten som det legges opp til, vil komme dårligere ut, og mye dårligere. Eiendomsskatt er verre enn boligskatt fordi denne beregnes av noe som er tilsvarende markedsverdi, mens boligskatt regnes ut fra en ligningsverdi som aldri ligger høyere enn 30 prosent av markedsverdi, sier Nilsen.

Rikingene blir vinnerne
Den store vinnergruppen i kjølvannet av skatteendringene er de som tjener godt, og gjerne har en formue på siden. Skatt på inntekt reduseres, samtidig som formueskatten skal halveres fram mot 2007

- Alle vil få glede av forslaget om å utvide minstefradrag. Den store vinneren er dog de som tjener mye, fordi det legges opp til reduksjon av toppskatten og en reduksjon av formueskatten, sier Nilsen.

- Vanlige folk vil merke lite
SVs Øystein Djupedal mener vanlige folk vil merke fint lite til skattereformen. De varslede skattelettelsene på 12 milliarder kroner går nesten uavkortet til de rike, hevder også han.

- Den vanlige mann og kvinne vil merke svært lite til dette, sier Djupedal

Det er særlig forslaget om å trappe ned formuesskatten som provoserer Djupedal.

- Skattereformen har en hovedprofil som gir uttelling for de som har mest. Vi vil ikke være med på lettelser med en så skjev sosial profil, raser SV-nestlederen, som likevel ikke utelukker at SV vil være med på et skatteforlik i Stortinget.

- Vi er interessert i å delta i et forlik, men det vil kreve store endringer, fastslår han.

Lite fornøyd med utbytteskatt
Aktørene i næringslivet er ikke fullt så fornøyde med at den forhatte utbytteskatten gjeninnføres. Som ventet protesterer Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) mot forslaget.

En halvering av formuesskatten innen 2007 er ikke nok, mener administrerende direktør i Finn Bergesen jr i NHO.

– Vi kan overhodet ikke akseptere noen form for utbytteskatt før formuesskatten er fjernet i sin helhet, sier administrerende direktør i Finn Bergesen jr. i NHO.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag