Gå til sidens hovedinnhold

Riksrevisjonen skal igjen kontrollere Stortinget

Riksrevisjonen sier at de gjenopptar praksisen med å kontrollere at Stortingets administrasjon følger lover og regler.

– Det er gledelig at Stortingets presidentskap nå har snudd og igjen åpner døren for at Riksrevisjonen kan kontrollere om Stortingets administrasjon etterlever lover og regler. Det er en viktig del av vårt arbeid med offentlige regnskaper og avgjørende for tilliten til Stortinget – vår viktigste demokratiske institusjon, sier riksrevisor Per-Kristian Foss i en pressemelding.

De siste dagene har temaet vært oppe til diskusjon i forbindelse med den såkalte pendlerbolig-saken. Foss uttalte nylig at han gjerne skulle ha gått inn i saken, men at han ikke kunne.

Trøen: – Misforståelse

I 100 år kontrollerte Riksrevisjonen at Stortinget ble drevet etter lover og regler. Foss ville fortsette den tradisjonen, men i 2017 satte presidentskapet foten ned, ifølge riksrevisoren.

Les også: Stortingets ekspresident lot voksen sønn bo i pendlerboligen i flere år

Stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen (H) har imidlertid gjentatte ganger pekt på at det var en misforståelse at Riksrevisjonen ikke lenger har fått kontrollere at Stortingets administrasjon etterlever lover og regler.

– Riksrevisjonen har vært i sin fulle rett til å gjøre hele sin revisjonsoppgave som de er forpliktet til. De har selv bekreftet dette i et brev til Stortingets presidentskap i desember 2017. Riksrevisjonen har utført revisjonsarbeid og levert revisjonsberetninger hele veien, sier hun til NTB.

Vurderer revisjon av pendlerboligordning

Torsdag kveld sendte likevel Riksrevisjonen et brev til Trøen hvor de informerer om at de gjenopptar kontrollen av Stortingets administrasjon.

Les også: Riksrevisoren kan ikke granske pendlerbolig-saken

Foss sier det er for tidlig å si hvilke saker de eventuelt kommer til å se på.

– I første omgang vil vi kartlegge rutiner, prosedyrer og kontrolltiltak i Stortingets administrasjon. Vi kommer også til å se på hvilke kontroller de selv har satt i gang. Basert på dette skal vi avgjøre om det er aktuelt for oss å gjennomføre etterlevelsesrevisjoner på områdene som har vært i søkelyset den siste tiden, sier han.

(©NTB)