Norges største bryggeri, Ringnes, leverte et rekordresultat på 916 millioner kroner for 2021. Det er en økning på 95 millioner kroner fra året før.
- Fjoråret var et rekordresultat, 2021 var et godt år for Ringnes. Dette var det siste «annerledesåret» hvor vi opplevde koronaeffekter grunnet stengte grenser, og mange nordmenn som droppet utenlandsferien, sier Nicolay Bruusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes.
For fjoråret havnet inntektene på 5,5 milliarder kroner, opp fra 4,9 milliarder kroner året før. Bruusgaard legger til at det likevel var et tungt år for deler av virksomheten.
- Utelivsdelen av virksomheten var helt eller delvis nedstengt store deler av året. Sånn sett er vi glade for å kunne være tilbake i normalsituasjon nå, sier han.
Pepsi Max er «folkebrusen»
- Pepsi Max har vært selve lokomotivet i skiftet hvor flere og flere nordmenn skifter til sukkerfri fremfor sukkerholdig brus.
Pepsi Max står for nesten halvparten av salgsvolumet til Ringnes, og målet for 2022 er at 90 prosent av brusvolumene skal være sukkerfri i løpet av året.
- Det er helt klart Pepsi Max vi selger mest av. Nordmenn er et Pepsi Max-folk, uten sidestykke. Det har helt klart blitt folkebrusen.
Bruusgaard vil ikke dele for mye om utsiktene for inneværende år, men sier at de ser at mange av suksessfaktorene de har sett over lang tid, som at nordmenn tar sunnere valg, fortsetter i år.
- For eksempel lanserte vi Farris Frus i år, det påvirket ikke fjorårets resultat, men det har slått veldig bra an i markedet og solgt mer enn vi kunne drømt om. Det er åpenbart at stadig flere foretrekker sunnere produkter.
Millionsmell for Per Sandberg og Bahare: – Bare trist
Velger også sunnere øl
Det at nordmenn tar sunnere valg merkes også på Ringnes ølsalg, ifølge Bruusgaard. Han forteller at lavkalorivariantene på ølsiden også gjør det veldig bra.
- Det merkes at de sunne valgene er kommet for å bli.
Han trekker også frem en storselger blant ølvariantene, Frydenlund Juicy IPA.
- Frydenlund har vært den store vekstmaskinen i vårt ølmarked de siste årene, og merkevaren fortsetter å gjøre det veldig bra.
Økte priser
Forrige uke påpekte flere bryggerier i Sør-Norge at strømprisene, kombinert med økte kostnader på emballasje, varer og transport, skaper en utfordrende situasjon for lommeboken. Bruusgaard sier Ringnes også har merket prisstigningene.
- Det er ingen hemmelighet at prisene har gått opp over hele linja. Det gjelder også våre innsatsfaktorer som malt, strøm, drivstoff, lønninger - ja, egentlig alt sammen.
Han forklarer at det først og fremst påvirker forbrukerne, men påpeker at det er butikkjedene og restaurantene som setter prisene til dem.
- Men dere skrur prisene opp til deres kunder også?
- Det er klart at når prisene på den ene siden av verdikjeden øker, vil det få konsekvenser for hele verdikjeden.
Han ønsker ikke å kommentere hva det betyr for fremtidige priser.
Bryggerisjef fortviler over strømprisene: – Hjelper ikke å «følge situasjonen»
Følger med på grensehandelen
Samtidig følger Ringnes med på grensehandelen. På spørsmål om de er forsiktige med å øke prisene for mye ettersom nordmenn kan handle i Sverige, svarer han at det er prisstigning globalt, så nabolandet også påvirkes av dette.
- Det som blir spennende med grensehandelen er å se hvor mye nordmenn handler på grensen nå i forhold til før pandemien.
Han forteller videre at de siste signalene er at det ser ut som om det er lavere handel på grensen enn før pandemien.
- Det er positivt for oss. Vi har økt volum, og har gått opp med ett skift på dagen på produksjonsanlegget vårt på Gjelleråsen, sånn sett håper vi at vi ikke mister det volumet vi har hatt.
Ringnes har gjort flere investeringer de siste årene, blant annet ett for å sikre seg mot mangel på CO2.
- Vi har siden 2019 investert 250 millioner kroner i et nytt CO2-fangstanlegg, ny bokskolonne og nytt fatølanlegg på Gjelleråsen. Førstnevnte gjør oss betydelig mindre sårbare for CO2-forsyninger. Nå gjør dette anlegget at vi blir selvforsynte på ølproduksjonen, fordi den fanger opp CO2 fra produksjonen, og bruker den på nytt.