*Nettavisen* Økonomi.

Robert F. Smith: Her er milliardæren som vil nedbetale gjelden til 396 studenter

Den fantastiske gesten har blitt et stort samtaleemne i USA.

20.05.19 20:43

LOS ANGELES (Nettavisen): Søndag overrasket milliardæren Robert F. Smith (56) alle under sin tale til studentene ved Morehouse College i Atlanta.

Smith kunngjorde nemlig at han ville nedbetale studielånet til alle avgangselevene ved skolen det året. Det utløste stor jubel, og gesten har fått mye oppmerksomhet og blitt en stor «snakkis» i USA.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Ifølge skolens president er det 396 studenter som får studielånet nedbetalt, til en prislapp på rundt 40 millioner dollar, omtrent 350 millioner kroner.

Se delen av talen der Smith gir studentene beskjeden øverst i artikkelen.

- Ble sjokkert

Robert F. Smith begrunnet valget med et ønske om at studentene skal ha alle muligheter til å oppnå den amerikanske drømmen. Han oppfordret også studentene og de andre til stede om å gjøre lignende gester selv i fremtiden.

Mange amerikanere sliter med høye studentlån, og det er ventet at temaet vil dukke opp i presidentvalgkampen. Avdrag på studentlån er blant de største utfordringene for dem som utdanner seg i USA, skriver Forbes.

Studentene ved Morehouse College kunne ikke tro det de hørte fra talerstolen.

- Vi ble sjokkerte. Hjertet hoppet over et slag. Vi gråt, alle sammen. I det øyeblikket var det som en byrde hadde blitt løftet vekk, sier en av studentene til Time.

- Vi så på hverandre og lurte på om han var seriøs. Det er snakk om mye penger, sier Robert James til CNN.

Klikk på bildet for å forstørre.

STUDENTER: Jonathan Epps (22), Elijah Nesly Dormeus (22) og Robert James (21) er blant studentene som får sin studiegjeld slettet. Foto: Morehouse College

Dette er milliærderen

Robert F. Smith har fått mye oppmerksomhet for sin gest, men det er ikke første gang han har gitt en hjelpende hånd.

Han har blant annet donert millioner av dollar til kreftforskning og til universiteter. Han har sin egen organisasjon som blant annet fokuserer på å sikre menneskerettigheter, bekjempe klimaendringer og sørge for utdanning.

I tillegg er Smith en del av initiativet Warren Buffet og Bill Gates, der milliardærer oppfordres til å gi bort halvparten av sin formue til veldedige formål i løpet av sin levetid.

Klikk på bildet for å forstørre.

EKTEPAR: Robert F. Smith og kona Hope avbildet i desember 2018.  Foto: AFP/NTB Scanpix

Ifølge Forbes har Robert F. Smith en formue på rundt 5 milliarder dollar, mer enn 40 milliarder kroner. Han skal være den rikeste afroamerikaneren i USA.

Smith har bygget opp sin formue ved å grunnlegge og være leder av Vista Vista Equity Partners, et private equity-selskap som har nytt stor suksess.

Robert F. Smith vokste opp i Denver i Colorado, og viste tidlig en ambisiøs side. Han studerte kjemisk ingeniørfag ved Cornell University, før han begynte å jobbe hos Kraft General Foods.

Han tok så en bachelor i business og administrasjon og begynte å jobbe i Goldman Sachs. Der var han blant annet var rådgiver for selskaper som Apple, Hewlett-Packard og Microsoft, ifølge New York Times.

I år 2000 grunnla han Vista Equity Partners, som altså har blitt en enorm suksess. Smith unngikk tidligere søkelyset, men har de siste årene vært mer i det offentlige, blant annet gjennom å holde foredrag og komme med veldedige donasjoner.

Robert F. Smith giftet seg i 2015 med Hope Smith, og de har to barn. Smith har også tre barn fra et tidligere ekteskap.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag