Gå til sidens hovedinnhold

Rød børsdag med tidenes laksesprett

Elleve minutter etter børsåpning var Pan Fish børstaper etter et kursfall på 37 prosent. Ved børsslutt torsdag lå lakseselskapet høyt oppe på vinnerlisten. Men generelt var det en rød dag på Oslo Børs.

Børsfolket brukte noen minutter på å fordøye torsdagens børsmelding fra Pan Fish. Aksjekursen stupte etter at meldingen tikket inn fire minutter over klokken 10. Pan Fish lå an til å bli dagens børstaper med et kursfall på 37 prosent.

Men så skjedde det en dramatisk endring etter en halv time, og ved børsslutt var selskapet godt oppe på vinnerlisten. Aksjen endte med en kursoppgang på 5,26 prosent.

Daytraderne kjører løpet

Det er først og fremst daytraderne som kjørte Pan Fish-aksjen i været. DnB Markets sto for store deler av kjøpet, med en andel på 24,66 prosent. Nettmegleren Stocknet er nest størst, med en andel på nesten 20 prosent. Omsetningen endte på 47,8 millioner kroner, uvanlig høyt til Pan Fish å være.

Årsaken til kursfallet de første minuttene var trolig at bankene har sikret seg retten til å konvertere 900 millioner kroner av gjelden til kurs 5 øre per aksje. Det gir bankene ytterligere kontroll i sjømatselskapet, mens dagens aksjonærer står ribbet tilbake.

Få tunge gikk opp

Men bankene og Pan Fish-ledelsen lover at aksjonærene skal få kjøpe nye aksjer til samme kurs som bankene. Dette er verdt noen kroner, og forklarer trolig kursoppgangen i løpet av dagen.

Orkla og Eltek gikk også motsatt vei i forhold til den røde børsdagen. Orkla tangerte sin egen årsrekord på 144 kroner, og steg 0,88 prosent torsdag. Gårsdagens vinneraksje Eltek fortsatte å stige, og endte med oppgang på 4 prosent.

Tomra på taperlisten

Tomra er høyt på tapslisten. Ved lunsjtider kom det nyheter fra Tyskland., om at den tyske regjeringen og delstatene har blitt enige om at pantebongsystemet skal være et godkjent pantesystem i en overgang frem til 1. oktober 2004.

Tomra gikk ned 4,77 prosent torsdag.

Røse tungvektere

Norske Skog er også høyt oppe på taperlisten etter et kursfall på 4 prosent. Selskapet er ifølge ekspertene sterkt presset som følge av at kronen styrket seg etter rentemøtet i går. Norske Skog hadde også onsdag en elendig dag på børsen.

Også andre tungvektere drar børsen ned. Statoil faller videre, og får selskap av Gjensidige NOR, Tandberg og RCCL.

Hovedindeksen endte på 157,27. Dette er 1,02 prosent ned i forhold til onsdag. Det var 63 selskaper som gikk ned, mens 36 gikk opp. Det ble handlet for 2,503 milliarder kroner.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial