*Nettavisen* Økonomi.

Rød «lefse» er Røkkes livbøye

Denne lille røde lefsa skal redde Kjell Inge Røkke fra pallesnekring.

12.05.05 10:29

Alt som skal til for å få retten til å frifinne Kjell Inge Røkke i båtsertifikatsaken, er samlet i et lite hefte på 54 sider. Det mener i hvert fall Røkkes forsvarer.

Tok eksamen selv
«Min lille røde», kaller hun den. Ellen Holager Andenæs er ikke som andre advokater.

Under forberedelsene til båtsertifikatsaken har hun sammen med sin advokatassistent, Anna Nielsen, skaffet seg nøyaktig samme eksamen som Kjell Inge Røkke er tiltalt for å ha skaffet seg på uærlig vis.

- Man kan jo tro at dette er veldig komplisert, men alt ligger egentlig i denne lefsa. Denne inneholder alt av regler som gjelder klasse åtte, og jeg har satt en liten lapp på alt jeg mener har en relevans til saken, sa Andenæs da hun på sakens første dag presenterte sin «lille røde» for retten.

Praktiske kunnskaper
Røkkes lille røde består kun av 20 dokumenter. De seks første omhandler kravene for eksamen for fartygsbefal klasse åtte. Resten skal bevise hvor enkelt det er å skaffe seg eksamen på lovlig hvis.

- Aktor synes å tro at dette med 100 timers opplæring er obligatoriske krav. Dette er anbefalt undervising. Man trenger ikke å ha én time undervisning, man kan være ute på fiskebåten, eller man kan være en erfaren sjømann som sitter på et fiskefelt, eller man kan lese ved kjøkkenbordet, sa Andenæs etter at hun hadde delt ut den ”lille røde” til dommeren, aktor og de andre forsvarerne i saken.

- Jeg tror knapt Røkke har hatt 100 timer skolegang i hele sitt liv, og slett ikke i sjømannskap. Kort oppsummert kreves det ingen obligatorisk undervisning. Man kan godt gå opp som privatist. Det finnes ingen krav til eksamensform – muntlig eller skriftlig, fortsatte Andenæs.

Hun mener samlingen med dokumenter vil få retten til å innse hvor enkelt det er å ta eksamenen som Røkke selv sier han tok på redelig vis 21. mai 2001.

Klikk på bildet for å forstørre.

Viktig vitne var sensor
En pikant detalj i dokumentsamlingen er at et av de viktigste vitnene i saken, lederen for Nemden for båtlivsutbildning i Sverige, Berth Josefsson, var Andenæs’ sensor da hun tok eksamen. Josefsson kommer torsdag til Oslo for å avgi vitneforklaring i saken, og vil da forklare hvilke krav som stilles til eksamen.

Forsvaret av Kjell Inge Røkke er bygd opp rundt at det finnes svært få krav til hvordan en eksamen for fartygsbefal klasse åtte skal gjennomføres. Røkkes forsvarer mener det er fullt mulig å gjennomføre eksamen muntlig, og at det var akkurat det Røkke gjorde 21. mai 2001 da han tok i mot Claes Pallin på sitt kontor på Aker Brygge.

Dumt og dyrt, ikke ulovlig
Hvis retten går god for at eksamenen kan gjennomføres muntlig og samtidig tror at en slik eksamen virkelig fant sted på Røkkes kontor, kan ikke Røkke dømmes for korrupsjon. Røkke kan ha brukt mye penger på å skaffe seg et sertifikat raskt og enkelt, men han har i tilfelle ikke gjort noe direkte ulovlig.

- Det helt sentrale for Kjell Inge Røkke i denne saken er om han har tatt legitimt båtførersertifikat klasse 8. Og det har han. Jeg har selv satt meg inn i de svenske reglene for båtførerbevis, og dette er komplisert. Jeg skjønner godt at aktoratet har rotet dette til¿ Skikkelig! sa forsvarer Andenæs på sakens første dag.

De svenske reglene som forsvareren mener er relevante for saken er samlet i Andenæs sin ”lille røde”. Gjennom rettsaken vil hun terpe på at dette er det eneste retten trenger å ta stilling til når det skal avgjøre om Røkke er skyldig i korrupsjon eller ikke.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.