– Bitcoin alene bruker mer strøm hvert år enn hele Norge gjør til sammen. Det er ekstremt strømkrevende, og er i praksis bare tull og tøys, sier Rødts Mímir Kristjánsson til Nettavisen Økonomi.

Spørsmålet om hva norsk kraftproduksjon skal brukes til og hvor ny, grønn kraftproduksjon skal komme fra, er allerede svært omdiskutert i Norge - og blir en viktig politisk kamp inn mot stortingsvalget i september.

På Rødts landsmøte førstkommende helg, vil partiet etter all sannsynlighet enstemmig stemme på noe de ikke vil bruke strøm på, nemlig kryptovaluta-utvinning.

Les mer: Teslas bitcoin-hamstring skaper klimadebatt: – Hykleri på steroider

– Skal ikke sløse bort ressursene våre

Bitcoin er den desidert mest kjente kryptovalutaen, og nylig passerte verdien av alle bitcoin i markedet en billion dollar - etter at bitcoin-kursen steg til et rekordnivå på over 54.000 dollar. Tirsdag er verdien rundt 49.435 dollar, og den samlede verdien på bitcoin er 914 milliarder dollar, eller 7.860 milliarder norske kroner. Til sammenlikning er det norske oljefondet på 11.087 milliarder kroner.

Her til lands driver flere datasentre med utvinning av kryptovaluta, og regjeringen har en strategi som sier at Norge skal gjøre seg lekre for utenlandske aktører innen datasenter-næringen, og dermed tiltrekke seg investeringer, kompetanse og verdiskapning. Rødt-profilen Kristjánsson mener disse ikke bør få brukes til kryptovaluta-utvinning.

– Dette er viktig å få gjort nå, nettopp fordi mange har planer om å investere i datasentre i Norge fremover. Vi må få klargjort at disse sentrene ikke skal brukes til meningsløs bitcoin-mining, sier Kristjánsson.

Forskerne har regnet seg fram til at bitcoin totalt bruker rundt 121.36 TWh årlig, og at forbruket sannsynligvis ikke vil gå ned før verdien av bitcoin går ned. En studie fra publisert i Joule viser bitcoin krever minst 1.200 ganger mer strøm per transaksjon enn en normal bank bruker på en korttransaksjon. Dette bør ikke Norge bidra til, mener Kristjánsson.

– Tror du ikke at et forbud mot bitcoin-utvinning vil spenne bein på hele datasenter-satsingen til Norge - som kan bli viktig for ny verdiskapning og nye arbeidsplasser i distriktene?

– Det kan hende. Men vi mener at vi ikke skal sløse bort ressursene våre på det der. Våre egne data bør - så langt det lar seg gjøre - lagres i Norge, og sånn sett bør vi ha datasentre for å legge til rette for dette. Men jeg er skeptisk til om det blir et næringspolitisk eventyr for Norge. Vi bør heller bruke strømmen vår på kraftkrevende industri og batterifabrikker, hvor jeg mener kraften kommer bedre til nytte, sier Kristjánsson og fortsetter:

– Det er ikke aktuelt å bruke strømmen vår på slik meningsløs virksomhet. Jeg tror også de gjenværende datasentrene vil få økt legitimitet dersom kryptovaluta holdes utenfor.

Les mer: Bitcoin stupte etter advarsel fra verdens mektigste økonom

Kryptosjef: – Pussig at Rødt skal kjempe for å bevare finanselitens hegemoni

Kjetil Hove Pettersen, er daglig leder i bitcoinselskapet Kryptovault - som har bygget datasentre i både Hønefoss og på Dale. Han er klar på at Norge er et godt land å investere i på grunn av politisk stabilitet og forutsigbarhet i næringspolitikken. Pettersen viser for eksempel til at regjeringen har lagt til rette for lavere el-avgift for datasenternæringen, riktignok etter mye om og men.

Pettersen stusser over forslaget til Rødt, som han mener bygger på en rekke misforståelser og misoppfatninger om næringen.

– Min første reaksjon er at det ikke er noen overraskelse at dette kommer fra Rødt, som vil forby alt de ikke liker eller ikke forstår, sier Pettersen.

Kryptovault-sjefen hevder at næringen kun bruker overskuddsenergi, og at datasentrene på ikke stjeler strøm fra andre.

– I fjor brant strømproduksjonsselskapene inne med strømmen sin, og alternativet til å sende strøm til oss, er å sende strømmen til utlandet. Der er det ingen oppsider i form av verdiskapning og arbeidsplasser i Norge.

Mange har pekt på hvordan kryptovaluta utfordrer finansnæringens posisjon, og Pettersen er i så måte overrasket over at det er Rødt som kjemper mot bitcoin-mining.

– Jeg synes det er pussig at det er Rødt som skal kjempe for å bevare finanselitens hegemoni over verdier som bidrar til avkastning for småinvestorer og mannen i gata, sier Kryptovault-sjefen.

Les mer: Rødt vil ha forbud mot privatfly, cruise og store hytter: – Folk er drittlei av å høre dette er en dugnad

Ikke bare for IT-ekspertene

– At Rødt tar finanseliten i forsvar på denne måten, hadde nok få trodd på forhånd, sier Kjetil Thorvik Brun i NHO-foreningen Abelia med et glimt i øyet.

Brun, som er leder for teknologi og digitalisering i Abelia, minner om at usikkerheten rundt el-avgiften skapte bølger i datasenter-næringen, og at kundene flyktet da regjeringen i en periode skrudde opp avgiftene. Han frykter det samme vil skje igjen dersom politikerne på ny skaper usikkerhet rundt Norge som et land å investere i.

– Slik uforutsigbarhet og slike utspill fra politikere er ikke i forenlig med Norges uttalte mål om å bli en hub for bærekraftige datasentre. Jeg vil helt klart si at dette vil være en bekymring for en større del av næringslivet og datasenternæringen enn bare aktørene innen kryptovaluta, sier Brun.

Han avviser Kristjánssons skepsis rundt potensialet for arbeidsplasser og verdiskapning.

– En satsing på datasentre bidrar ikke bare med jobber til IT-sikkerhetsekspert og folk med doktorgrad innen IT, men også folk innen transport, elektromontører, kjøleeksperter, entreprenører og så videre, sier Brun.

– Men datasentre virker ekstremt energikrevende. Hvorfor skal Norge prioritere å bruke grønn kraft på datasentre?

– Hvor mye strøm vi har i Norge må andre svare på. Det er ingen tvil om at datasenter-næringen bruker mye strøm. I Norge har vi grønn energi, og vi produserer mye av det. Dersom datasentrene ikke blir plassert i Norge, vil de bli plassert et annet sted med strøm fra andre energikilder. Etablering i Norge er positivt for verdens klima og for norsk verdiskapning, sier Brun, som understreker at bransjen investerer tungt i nye løsninger for energibesparelser og effektivisering.

Les mer: Ekspert tror Bitcoin-kursen kan tidobles: - Det er ikke usannsynlig