Rødts toppkandidat i Rogaland, Mimir Kristjánsson, ber Oslo Senterparti gi tilbake tre pengegaver de har fått fra rikinger, samt takke nei til fremtidige tilbud.

I løpet av året har Oslo Sp, med Jan Bøhler i spissen, fått

  • 200.000 kroner fra milliardær Christian Ringnes, ifølge Aftenposten.
  • 100.000 fra investor, mangeårig Høyre-velger, og spaltist i Nettavisen, Jan Petter Sissener, skriver Nationen.
  • 200.000 fra eiendomsmilliardær og Bøhlers fetter, Erik Bøhler, skriver Nationen.

Både Ringnes og Sissener har sagt at gavene er til støtte for Oslo-politiker Jan Bøhler, som meldte overgang til Senterpartiet fra Ap i fjor høst, mens Erik Bøhler kaller det en «gave fra Bøhler-familien».

– Det kler ikke et folkelig parti på rødgrønn side, melder Kristjánsson.

– Sp presenterer seg som representanter for vanlige folk som er lei av økte forskjeller og sentralisering av makt. Men hvis de skal la seg påvirke av noen av de rikeste blant oss, så lurer jeg på om det da bare er retorikk.

Rødt-politikeren mener på generelt grunnlag at partier bør takke nei til slike gaver.

– Politiske partier bør ikke ta imot gaver fra rike folk. Det er fordi de blir påvirket av pengene de får, enten det er bevisst eller ubevisst.

– De lar seg påvirke

Han mener partiene som tar imot pengegaver fra enkeltpersoner, kan la seg påvirke av ønskene til donorene.

– Det er ingen som biter hånden som mater deg, så mottar du penger fra noen, så er det i håp om at du skal føre en politikk som skal ivareta deres interesser. Og jeg tviler på at Sissener og Ringnes ønsker å øke skattene på seg selv.

Les også: Bergen strammer til, men sykehuset er ikke bekymret for innleggelser eller dødsfall

Som eksempel sier han at det blir enklere for Ringnes og Sissener å få et møte med statsråd Vedum etter å ha gitt bidrag.

– Det er sånn det fungerer. Når du driver valgkamp på andres regning så skal det godt gjøres at du ikke vil ha noe med dem å gjøre etter valgdagen. Man blir ikke styrt som en robot, men det blir enklere å bli hørt hos Senterpartiet.

Men LO-penger er greit

– Hva bør de gjøre med pengene?

– Enten gi de tilbake eller gi de til fagforeningene i Ringnes og Sissener sine selskaper. Eventuelt gi dem til veldedighet. Men det å ta imot fra tre av Norges rikeste, det mener jeg ikke et parti på rødgrønn side bør gjøre.

Til årets valgkamp har LO gitt 15 millioner til Arbeiderpartiet, 5 millioner til SV og 3 millioner til Senterpartiet. Frp har kalt gavene for politisk korrupsjon.

Gunnar Stavrum: LO støtter Arbeiderpartiets valgkamp og krever 860 millioner i skattelette til sine egne

Kristjánsson har ikke samme problem med disse pengene.

– Jeg synes det er topp at LO får påvirke norsk politikk, men samtidig bør ikke norsk politikk domineres av pengegaver. Det er en vesensforskjell på at en fagforening med 900.000 medlemmer gir donasjoner og at de rikeste kan nulle ut de gavene med enkeltbidrag.

– Men jeg skulle helst sett at norsk politikk ikke var dominert av store pengegaver.

Les også: Listhaug: – Venstreradikale sosialister bruker klima som unnskyldning

– Hvor rik må noen være for at du ikke skal synes det er greit?

– Er du på kapital 400-lista så tror jeg vi kan droppe det, sier han lattermildt etter litt betenkningstid.

Ringnes er på 48. plass på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, mens Erik Bøhler er nummer 92. Sissener ikke er på lista.

Bøhler: – Uten føringer

Toppkandidat for Senterpartiet i Oslo, Jan Bøhler, svarer at partiet tar imot bidragene uten føringer. Dermed blir det ingen tilbakebetaling.

− Vi tar bare imot valgkampbidrag som kommer uten føringer, det er små og store bidrag fra folk som har fått øynene opp for hvordan vi vil gjøre Oslo til en tryggere by gjennom å redde Ullevål Sykehus, etablere en gjengenhet og gi de som faller ut av videregående praktiske jobber fra dag én.

– Politikken vår er bestemt av Senterpartiets medlemmer. Vi tar vare på vår integritet og er glade for alle som støtter oss, uansett hvilket samfunnslag de tilhører. Vi har heldigvis full offentlig åpenhet om partistøtte i Norge nettopp for å forebygge at det fører til forskjellsbehandling av giverne, sier Bøhler.

− Støtten gir oss større mulighet til å få gjennomslag for saker som å få el-sparkesyklene bort fra fortauene, etablere exit-program for gjengkriminelle og lokale politiposter.

Les også: MDG raser mot Jan Bøhler (Sp) i politistrid: - Viser hvor useriøst det er

– Vi vil uansett ha mye mindre penger til vår kampanje enn Ap og Høyre, så vi setter stor pris på hvert eneste bidrag. Det gjør at vi i Senterpartiet i Oslo, som har små ressurser, får en større sjanse til å presentere oss for velgerne.