FORNEBU (Nettavisen Økonomi:) Det er liten tvil om at Kjell Inge Røkkes Aker følger norsk politikk tett.

Få dager før valget skrev styreleder Røkke, konsernsjef Øyvind Eriksen og konserntillitsvalgt Atle Tranøy et innlegg i DN med sin ønskeliste for fremtidens næringspolitikk.

«Aker Horizons har store planer for den neste stortingsperioden», skriver trioen blant annet.

Inkludert i ønskelisten er:

  • Økt statlig finansiering til utvikling av nye, grønne prosjekter.
  • Kvikke politikere som både kan være pådrivere og tilretteleggere for det grønne skiftet.
  • Staten bør lære av industriens måtte å bruke teknologi og digitale plattformer på, for eksempel i helsesektoren.
  • Forbrukere må endre atferd, og staten må dytte forbrukere til å endre kjøpemønster og forbruk gjennom økonomiske incentiver. Økt CO2-skatt kan bli et nødvendig virkemiddel.

Les også: Nina Jensen om norsk oljekutt: - Det kommer til å ta tid, være smertefullt og kostbart

- Rødts politikk vil ikke fungere i praksis

Nettavisen Økonomi treffer Akers konsernsjef Eriksen på Pareto Securities' energikonferanse på Fornebu. Han sier at forventningene til den sittende regjeringen, som mange forventer at vil bestå av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og muligens Sosialistisk Venstreparti, er at de ser mulighetene og legger til rette for et nytt industrieventyr i Norge.

- Da kreves det klarhet i rammevilkår og støtteordninger for hydrogen, havvind, karbonfangst og fiskeoppdrett til havs, blant annet. Dette er næringer som er sentrale for oss, sier Eriksen.

Partiet Rødt gjorde et brakvalg, og økte oppslutningen fra 2,4 prosent til 4,7 prosent fra 2017-valget til mandagens valg. Det betyr at antallet Rødt-mandater på Stortinget øker fra én til åtte.

Nettavisen Økonomi ba Rødt-profil Mímir Kristjánsson om en hilsen til Pareto Securities-konferansen onsdag, og fikk kontant svar:

- Du får hilse dem og si at festen for de rike er over. Nå er det tid for å betale for seg for de velferdsordningene vi alle er avhengige av hvis du har høy inntekt, høy formue, stor arv eller stort selskapsoverskudd. De har all grunn til å ligge våken om nettene, sier Kristjánsson.

Rødt vil blant annet øke skattene for de rike og selskapsoverskudd betraktelig. Partiet vil stoppe all ny vindkraft på land og til havs, og vil avvikle privat omsetning av oppdrettstillatelser. I tillegg vil partiet at staten skal kjøpe opp børsnoterte selskaper som Equinor, Hydro, Telenor, Yara og DNB.

- Er du bekymret for at Rødt, som vil øke skattene betraktelig og nasjonalisere deler av næringslivet, vil få mer innflytelse i norsk politikk?

- Rødts politikk vil ikke fungere i praksis. For det som mangler er inntektssiden. Uten inntektsvekst, ingen omstilling, sier Akers konsernsjef Eriksen.

Les også: Røkkes Aker og Witzøes Salmar i partnerskap om lakseoppdrett til havs

Han sier at han er glad for at industriutvikling og jobbskaping stod sentralt i det politiske ordskiftet i oppbyggingen til valget. Det er et godt utgangspunkt for å omforene en ambisiøs industripolitikk i årene som kommer, påpeker Eriksen.

- Er du overrasket over at MDG ikke ser ut til å kunne bryte sperregrensen, gitt at klima var en av de største sakene denne valgkampen?

- Jeg har ikke noe syn på enkeltpartiers resultater. Jeg er opptatt av hvilke saker det enkelte parti målbærer. Vi er forventningsfulle til den nye regjeringen, sier Eriksen.

Les også: Chuck Norris fronter storsatsing fra Aker

Bekymret for økte strømpriser

I en panelsamtale med Hydros konsernsjef Hilde Merete Aasheim, Yara-topp Svein Tore Holsether og Kjetil Houg, administrerende direktør i Folketrygdfondet, uttrykte Akers konsernsjef bekymring over økende priser på energi.

I Norge har strømprisen vært uvanlig høy i år. Tall fra SSB viser at strømprisene steg med hele 12,5 prosent i august, og på et år har strømprisene doblet seg. Internasjonalt er gassprisene skyhøye. Oljeprisen ligger også på et høyt nivå, og tirsdag koster et fat brentolje rundt 74 dollar.

Flere mener at de europeiske strømprisene ikke har nådd toppen for i år, ettersom en kald vinter vil kreve enda mer strøm til oppvarming.

Les også: 143 år gammel bedrift med bønn til politikerne etter strømsjokk: – Skammelig

Akers konsernsjef Eriksen tror det er en reell risiko for at energiprisene vil fortsette å øke i årene som kommer.

- I olje og gass har vi sett massive underinvesteringer i mange år nå. Generelt har CO2-prisen kommet for å bli, i alle fall i Europa, og den er økende. Det grønne skiftet vil også kreve enorme investeringer, sier Eriksen og fortsetter:

- Til syvende og sist må noen betale for dette, og det kommer til å påvirke strømprisene.

- Hvor tror du oljeprisen er på vei?

- I Aker har vi sluttet å mene noe om oljeprisen og andre energipriser. Men vi planlegger for at oljeprisen vil variere. Derfor må vi drive på en mest mulig effektiv måte, sier Eriksen.

Les mer: Røkkes krillselskap stupte på børs etter skuffende melding