*Nettavisen* Økonomi.

Rødt vil forby private vikarbyråer

NY RØDT-LEDER: Turid Thomassen er nye leder i partiet Rødt. Foto: (Scanpix)

Rødt vil forby private vikarbyråer som Adecco og overføre ansvaret tilbake til det offentlige.

07.03.11 15:32

- Vikarbyråene gjør Norge til et løsarbeidersamfunn der man lever i usikkerhet for når man skal få neste jobb, skriver leder i Rødt, Turid Thomassen.

I meldingen skriver Rødt at det den siste tiden har blitt satt lys på hvordan vikarbyrået Adecco behandler sine ansatte. Firmaet har brutt arbeidsmiljøloven og blant annet ikke gitt sine ansatte for overtidsbetaling.

- Adecco er ikke et spesielt tilfelle når det gjelder vikarbyråer. Hovedproblemet er det liberale lovverket som tillater slike virksomheter. Nå må arbeidsformidling bli en offentlig oppgave og vikarbyråene forbys, sier Thomassen.

I 2000 ble regelverket inn- og utleiemarkedet liberalisert og mer av vikarformidlingen gikk over fra arbeidsetaten til vikarbyråer. Rødt mener det har vært en mislykket ordning. – Vikarbruken øker og dette går utover de ansatte. De mangler trygghet og forutsigbarhet, mens vikarbyråene stikker av med profitten.

- Sjøl om arbeidsmiljøloven slår fast at alle arbeidstakere i prinsippet skal ansettes fast, har bruken av vikarer eksplodert de siste årene. Det samme har profitten til vikarbyråene, sier Thomassen.

- Mens vikarbransjen i 1993 var 140 bedrifter med 13.469 sysselsatte og 1,3 milliarder i omsetning, hadde dette i 2007 økt til 1207 bedrifter med 41.448 sysselsatte og 21,3 milliarder i omsetning.

Annonsebilag