Gå til sidens hovedinnhold

Rødt vil ha egen luksuskommisjon for å ta de rike: – Jeg tror folk er drittlei av å kalle dette en dugnad

Rødt foreslår nye måter å ta de rike som står for desidert mest klimautslipp.

Miljøpartiet de Grønne har bestemt seg for å gå etter vanlige forbruksvarer, og få endret folks handlingsmønster. Det gjør de blant annet gjennom økte avgifter på kjøtt, bil og fly.

Det andre partiet på venstresiden som jobber hardt mot sperregrensen har imidlertid valgt en annen inngang til problemet. De vil ta de rike.

Les mer: Bahareh Letnes med nye sjokkuttalelser om Iran: – Helt på jordet

I en ny forslagspakke de har lagt frem for Stortinget, vil Rødt gå inn for å forby privatflybruk, utrede et helt nytt strømsystem og opprette en egen kommisjon for å straffe de rikes klimaforurensende aktivitet.

Klasseblind

– Klimapolitikken som føres er helt klasseblind. Den likestiller hjelpepleieren og direktøren. Det mener vi blir helt feil. Hvis vi skal kutte utslipp må de som forurenser mest, kutte mest, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen.

Det første forslaget innebærer å forby all form for chartring av privatfly eller bruk av privatfly som ikke kan begrunnes med liv, helse og sikkerhet.

Les også: Terje Tvedt forlot NRKs lokaler: – Ville ikke bruke munnbind

– I miljøpolitikken får alle samme beskjeden. Fly mindre, reis mindre og skjerp deg. Men den beskjeden må rettes mot dem som er på toppen. Det er forskjell mellom en bestemor som vil besøke familien i Nord-Norge eller om du flotter deg på Mauritius annenhver uke, sier Martinussen og legger til:

– Jeg tror folk er drittlei av at man kaller dette en dugnad.

Les mer: Nytt sjokkforslag om abort møter kraftige reaksjoner: – Uendelig trist

Todelt strømsystem

En faktor som jevnlig tas opp i klimasaken er å kutte strømforbruk og skaffe renere energikilder. Martinussen mener det bør deles mellom dem som har vanlig strømforbruk og dem som bruker mer strøm. De i siste kategori skal få høyere avgifter.

– Vi har sett at strømprisen har vært skummelt høy mange vintre. Da er det ganske provoserende at den er like høy for dem som sitter og spinker og sparer, og dem som kjører full guffe på oppkjørselen og jacuzzien hele året rundt, sier hun.

Les mer: Høyre-topp ut mot Ap: – Dobbelmoralsk på importsmitte

Rødt mener det kan enkelt løses med de nye smartmålerne, og forsikrer om det skal være romslig for en familie som bor i et hus som ikke er isolert veldig godt.

– Det er en liten elite i Norge som har så mye penger og lever så annerledes liv enn oss andre. Og dem mener vi bør få en større del av klimaregningen som kommer når vi skal kutte utslipp. Jeg tror det er viktig for å få ned utslippene, men det er også viktig for at det skal være rettferdig, sier hun.

I forslaget som er lagt frem for Stortinget vil de også opprette en egen kommisjon som skal se på hvordan luksusforbruket kan kuttes ned, og peker på privatfly, førsteklasse på flyturer, store hytter og overforbruk av strøm.

Reklame

Endelig på lager igjen: Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk