Gå til sidens hovedinnhold

Røkke gir seg aldri

En uforsonlig Kjell Inge Røkke ødela alle sjanser for kompromiss med næringsministeren.

Det mest overaskende med Røkkes to og en halv times møte med pressen, var hvor knallhardt han avviste å gi etter overfor staten:

- Hvis jeg har rett, og jeg tror at jeg har rett, så gir jeg meg aldri. Jeg er ikke slik skrudd sammen at jeg gir meg, sa milliardæren til de mer enn 100 fremmøtte pressefolkene.

Mye er skrevet og kommentert om Røkkes generaloppgjør med presse og politikere, men det mest absurde er reaksjonene etterpå om at Røkke åpnet for en løsning.

- Jeg gir meg aldri, uansett hvor mye støy det blir, sa Røkke, og i min bok er det vanskelig å se vilje til kompromiss i det utsagnet.

Røkke brukte en time til et interessant industrielt foredrag om selskapene som nå er kjøpt til Aker Solutions for nær to milliarder kroner. Ifølge hovedaksjonæren er den strategiske baktanken at verden vil trenge mer energi og mer olje, og at det er fremtidsrettet å satse på smarte muligheter for å gjøre jobben billigere.

- Transaksjonen er gjennomført og den er juridisk bindende, sa Røkke, og viste til at han ikke er alene i Aker ASA (underforstått: om han hadde villet, så kan ikke han personlig gjøre om handlene nå).

Deretter brukte han en halvtime på å forsvare pris, finansiering og behandlingen i selskapene. Hovedbudskapet er at alt er i sin skjønneste orden, det er slik man pleier å gjøre slike handler - og det ligger en bevisst tanke bak å gjøre handlene i datterselskaper.

I praksis betyr det at Kjell Inge Røkke ser på staten som en stille partner som ikke legger seg opp i andre spørsmål enn valg av forretningsadresse til morselskapet. Hans tolkning er at han kan kjøpe og selge datterselskaper, flytte virksomhet og gjøre handler med seg selv uten at staten har noe å si.

Både Brustad og forgjengeren Dag Terje Andersen er på en helt annen planet, med sin forståelse om at de har negativ kontroll. Og Røkke sa ikke ett ord som tolkes i retning av at han vil gi staten en hånd på rattet.

Ingen av de fremmøtte tolket noe Røkke sa som en innrømmelse eller en åpen hånd til å finne en forhandlingsløsning. Tvert imot kostet han på seg en bitende kritikk av Berit Kjøll og en latterliggjøring av næringsminister Sylvia Brustads dialekt og opptreden.

Hvis det var en invitasjon til å finne en løsning, så må Røkke mene at Sylvia Brustad er en selvplager.

Og han har kanskje rett, for etter pressekonferansen mente Brustad at Røkke hadde åpnet for å finne en løsning. Men hun var meget vag på hvor hun hadde hørt den invitasjonen i det Røkke sa.

Les Brustads uttalelser her:Brustad fornøyd etter Røkke-show .

Fellesforbundets leder Arve Bakke mener Kjell Inge Røkke på sin pressekonferanse onsdag ga viktige bidrag for å finne fram til en løsning på Aker-saken.

Det er litt uvisst hva noen av dem tenker på som bidrag til å finne en løsning.

Var det latterliggjøringen av Brustads dialekt eller utsagn av typen «jeg gir meg aldri»?

For Kjell Inge Røkke gjorde nok godt å få det ut, men han skapte låste fronter og langvarig usikkerhet om hvem som egentlig styrer Aker Solutions.

Røkke sa faktisk at han ikke ville fortsette som eier slik han i dag fungerer, og åpnet for store tolkninger om han skal selge eller flytte i eksil.

Den usikkerheten er ihvertfall uheldig for arbeidsplassene.

Hva er din reaksjon? Diskuter saken i kommentarfeltet under.

Kommentarer til denne saken